Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Malte Månson – resan har bara börjat

Tempererade transporter är Malte Månsons största serviceområde i Västerås. Det händer spännande saker inom företaget med nya agenturer, Malte Månson har nyligen blivit återförsäljare av Ivecos lätta lastbilar bland annat. Samtidigt driver företaget miljö- och säkerhetsprojekt tillsammans med Stockholms länstrafik. Efter snart 100 år i motorbranschens tjänst har resan fortfarande bara börjat för expansiva Malte Månson.

Malte Månson AB är ett företag med sekellånga anor. Grundaren Malte Månson förknippas ofta med stora framgångar inom den svenska motorbranschen. Han var bland de första professionella motorreparatörerna för personbilar i landet och startade också Sveriges första utbytessystem för bilmotorer på 1940-talet. Under företagets långa resa har fler affärsområden tillkommit, idag står Malte Månson AB för ett heltäckande tjänsteutbud omfattande service av i princip alla typer av motorer i personbilar, lastbilar, skogs- och entreprenadmaskiner med agenturer för flera av världens ledande motortillverkare.

Tempererade transporter enskilt största affärsområdet
Västerås drar nytta av sitt geografiska läge som logistiskt nav i Mälardalen. Här finns ett stort antal centrallager för flera av landets ledande handelsföretag, bl.a. våra främsta livsmedelskedjor. Tempererade transporter är därför ett specialområde för Malte Månson i Västerås.
– Vi utför service på alla typer av fordon för kyl- och frystransporter, inklusive järnvägstrailers. Tempererade transporter är det enskilt största affärsområdet, men vi har även andra betydande nischer. Generellt kan man säga att så fort det finns en motor som behöver servas så är vi inblandade, från gräsklippare till lastbilar, förklarar platschef Johan Åkerberg.

Ny milstolpe nådd med Iveco
Malte Månson har nyligen blivit återförsäljare för Ivecos sortiment av lätta lastbilar. Ett större kundevenemang kommer att anordnas i Västerås i november för att informera om det nya sortimentet. Johan Åkerberg fortsätter:
– Vi har servat Ivecos lastbilar under en längre tid, eftersom vi nu också blir återförsäljare får vi ett mer heltäckande perspektiv. Det är så vi vill arbeta framöver, inom alla våra marknadssegment.

Miljö- och säkerhetslösningar i teknikens framkant
Malte Månson etablerades 1918 och har varit med sedan motorbranschens födelse. Många av de tjänster som levereras idag bygger på samma grundprinciper som då företaget grundades, samtidigt befinner sig Malte Månson i teknikens framkant med nya lösningar som passar den moderna motorbranschens behov.
– Vi arbetar med moderna miljölösningar inom en rad olika applikationer. Vi konverterar exempelvis avgasreningssystem för bussar enligt Euro 5 standard. Vi arbetar också med säkerhetslösningar. Här har vi ett samarbete med Stockholms länstrafik som i ett pilotprojekt utrustar 100 bussar med skyddsutrustning som förhindrar att man blir överkörd om man hamnar under bussen.
Utrustningen som Johan Åkerberg refererar till heter S1 Gard och fungerar så att man helt enkelt slussas ut igen om man skulle hamna under bussen.
– Om projektet får det utfall vi hoppas på så kommer SL att utrusta hela flottan, dvs. omkring 2400 bussar, med S1 Gard som vi monterar. Vi expanderar redan kraftigt genom vårt samarbete med Iveco. Vi har dessutom flera andra lovande projekt på gång, varav samarbetet med SL är ett. Mer vill jag inte avslöja i dagsläget, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Johan Åkerberg.