Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Många verksamheter på Stockholm – Västerås Flygplats

Västerås Flygplats AB vid Hässlö (VST) är främst en regional-internationell flygplats med växande civil trafik till och från västra Mälardalen.

– Vår styrka är att vi har ett mycket centralt och bra läge i Mälardalen med närhet till Stockholm. Dessutom har vi mycket bra kommunikationer till och från flygplatsen, säger Mikael Nilsson, vd och flygplatschef på Stockholm- Västerås Flygplats.

Flyget i Västerås etablerades på allvar efter första världskriget som en militär försöksverksamhet.
Från mitten av 1970-talet och framåt har en omfattande civil flygverksamhet funnits i Västerås, såväl inom allmänflyg som charter och linjetrafik.
– Under sommaren har vi 13 avgångar i veckan med Ryanair till fem destinationer: Malaga, Alicante, Barcelona, Palma de Mallorca och London. Dessutom har vi kört charter på Turkiet med Detur och Turkietresor i sommar. Tittar vi på de spanska destinationerna, framför allt Malaga och Alicante, så är det många svenskar som hyr hus eller lägenheter där nere. Cirka 45 procent av resenärerna kommer från Västerås och Västmanland, 15-20 procent från Stockholm och resten är blandat, berättar Mikael Nilsson.

Fraktflyg
Utöver Ryanair trafikeras Stockholm-Västerås Flygplats också av fraktbolaget TNT, som har fem flygningar i veckan mellan Liege, Belgien och Stockholm – Västerås Flygplats. I Västerås lossas allt gods av och levereras med expressbilar till depåerna i Upplands Väsby och Örebro. I anslutning till detta görs fem flygningar per vecka till Riga.
Flygplatsen är liten och behändig och har långtidsparkering bara på tre minuters promenadavstånd från incheckningen. Oftast finns inga eller korta köer till incheckning och säkerhetskontroll och man slipper promenader i ändlösa gångar.

Pilotutbildning
På flygplatsen bedrivs flyghögskola inom SAA (Scandinavian Aviation Academy), där trafikpiloter utbildas. Här finns också Airways Flygutbildning, som flyttade sin verksamhet hit från Bromma för ett år sedan.
– De blivande piloterna har en bra arbetsmarknad framför sig. På de stora, traditionella flygbolagen är det många pensionsavgångar som närmar sig och de nya uppstickarna inom flygbranschen expanderar. Så visst finns det jobb, säger Mikael Nilsson.

Bra kommunikationer
Stockholm-Västerås Flygplats har ett mycket bra läge alldeles invid E18. Flygbussar, som är anpassade efter Ryanairs flygtider, går direkt från flygplatsen till Cityterminalen i Stockholm och en lokalbuss går var 10:e minut till Västerås Resecentrum så länge flygplatsen är öppen.
På Västerås Flygplats finns en av Sveriges största flygklubbar, Hässlö Flygförening, med över 400 medlemmar. Här finns också två helikopterföretag, som utför uppdrag av olika slag.
Just nu flyttar ett antal privatflygare sina privatplan från Bromma och Barkaby till Västerås då båda dessa flygplatser stängs för privatflyget.
Mikael Nilsson ser nu fram emot en ökad reguljärtrafik, främst till Köpenhamn. Flygplatsen har en lång tradition av anslutningsflyg till Köpenhamn då både SAS och Skyways har flugit sträckan från 1976 till 2007.
– Vi tror att vi kan ha någon form av avtal före jul eller senast efter nyår, säger Mikael Nilsson. En annan målsättning är att även utöka fraktflyget.