Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Mångsysslande plåtbearbetare fixar både lego och egen konstruktion

Näringslivet tycks blomstra i många värmländska kommuner nu, och den lilla industrikommunen Grums är inget undantag. För Wermlands Industriplåt AB, Wipab, har både 2016 och 2017 varit väldigt bra år med många nya kundkontakter, fulltecknade orderböcker och teknikinvesteringar. Företagets vd Stefan Niklasson ser fram emot fortsatt tillväxt.

Wipab firade sitt 30-årsjubileum under 2016 med en full orderbok och flera nya projekt, däribland en kraftig utbyggnad av fabriken till dagens yta på 7500 kvadratmeter. Nu står företaget mycket väl rustat med nya lokaler och ny utrustning i form av nya laserskärmaskiner bland annat.
– Vi lever på att leverera hög kvalitet och har etablerat mycket effektiva processer för det. Idag har vi en välinvesterad maskinpark i linje med våra visioner och mål, säger Stefan Niklasson.
Wipab tar både legouppdrag samt utvecklar egna produkter.
– Eftersom vi har kunskap om utvecklingsprocessen kan vi bistå våra kunder med rådgivning för att förbättra deras produkter också, inte minst när det gäller produktionseffektivitet och förbättrad produktionsekonomi, tillägger Stefan.

Nysatsar på industritvättmaskiner
Wipab har många kunder inom pappers- och processindustrin och samarbetar med ett antal underleverantörer till offshoreindustrin. Den största tillväxten kretsar fortfarande kring legotillverkning mot pappers-, fordons- och övrig tillverkningsindustri, men samtidigt fortsätter Wipab att utveckla och tillverka sina industritvättmaskiner som säljs via dotterbolaget Allkal.
– Vi gör ett par större satsningar inom Allkal nu, avslöjar Stefan. Vi kommer bland annat att satsa mer på marknadsföring av industritvättmaskinerna, och tror att vi kan ta fler marknadsandelar baserat framförallt på en överlägsen kvalitet i våra maskiner.
Allkal är beläget i Grums precis som Wipab, och närheten mellan bolagen kan vara en fördel när man ska satsa på en mer omfattande försäljning. Framförallt handlar det om kostnadsfördelar med korta beslutsvägar och avsaknad av kostsamma mellanhänder.

Lyckas med nytt och gammalt
Wipab har även förhoppningar på att nylansera den egenutvecklade produkten Air-radvent, en patenterad ventilationslösning för bostadshus. Den stora finessen med konstruktionen är att den består av ett uteluftsdon som monteras bakom bostadens radiatorer – helt utan att borra genom väggen.
Att Wipab lyckas så bra med såväl nya konstruktioner som med långvariga kundrelationer har enligt Stefan Niklasson mycket att göra med personalens engagemang. Många som var med från början för 30 år sedan är fortfarande kvar. Det om något vittnar om en hög kunskapsnivå i företaget.
Legojobben strömmar till och har tryggat viss expansion under de senaste åren. Det är inte heller uteslutet att fler tillbyggnader i anslutning till befintliga lokaler kan bli aktuella inom en snar framtid, eftersom tillväxtpotentialen fortfarande ser mycket lovande ut – speciellt inom papper- och massaindustrin.