Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Marcus Ericsson: ”Allt är möjligt om viljan finns”

Marcus Ericsson har spenderat större delen av sitt liv utanför Sverige och födelseorten Kumla. Det hör till en racerförares vardag att upptäcka nya platser världen över, och det gäller inte minst för den som tävlar i högsta divisionen, Formel 1. Samtidigt är Marcus en viktig ambassadör för Sverige och svensk motorsport.

Miljontals människor följer Formel 1-tävlingarna live samt via TV och internet. Intresset ökar globalt och det bidrar till en allt tuffare konkurrens mellan såväl nationer som förare när det gäller att få delta i högsta divisionen. Det är något som 26-åringen Marcus Ericsson blir väl medveten om varje gång han möter sina medtävlande på en ny bana.

En askungesaga
Historien kring Marcus Ericsson är lite av en askungesaga, speciellt om man ser till ursprunget där Marcus till skillnad från många andra racerförare inte kommer från en motorsportsintresserad familj. Han är således ett levande bevis på att allt är möjligt om viljan finns.
Det hela började med att Marcus som nioåring upptäcktes av STCC-föraren Fredrik Ekblom, då han körde go-kart i Ekbloms anläggning. Efter ett antal års framgångar inom go-karten växlade Marcus upp rejält och erövrade titeln i Formel BMW-mästerskapet 2007, för att därefter gå vidare inom Formel 3 i Storbritannien och Japan. Sedan 2014 tävlar Marcus inom Formel 1, idag för schweiziska stallet Sauber.
– Jag tycker det går åt rätt håll, skrattar Marcus, och tillägger att han alltid försöker åka till en ny tävling med en bra känsla, oavsett hur tidigare tävlingar har gått.
Hittills under 2017 har Marcus och teamet inom Sauber hunnit med ett antal testkörningar i Barcelona, den initiala Grand Prix-tävlingen i Melbourne följt av kinesiska Grand Prix. I skrivande stund pågår förberedelserna inför nästa tävling i Bahrain.

Behåller fokus
För den som följer utvecklingen inom Formel 1 kommer det nog inte som en överraskning att Sauber gärna överraskar med unga talanger. Det passar Marcus alldeles utmärkt.
– Det har varit många turer under åren men jag har alltid försökt behålla fokus på det som är viktigt för mig. När jag sätter mig i bilen ska jag kunna leverera direkt – oavsett vilka kringförhållanden som råder, säger Marcus.
Det krävs en enorm koncentrationsförmåga och inte minst stresstålighet för att kunna leverera under de tuffa förhållanden som råder inom Formel 1.
– Man vet själv vad man kan och vad man står för, vilka förutsättningar man har – och då spelar det egentligen ingen roll vad konkurrenterna gör. Jag ska kunna stå för det jag presterar, men sen vill man ju alltid att det ska gå bättre.

Vill inspirera och engagera
Det verkar finnas en unik mognad hos Marcus och en genuin känsla för ledarskap, och det är något han har gemensamt med de mest framgångsrika företagsledarna i världen. Samtidigt är han ödmjuk och förväntansfull inför framtiden.
– Jag är medveten om att min motorkarriär är något som är få förunnat. Det hade aldrig varit möjligt för mig att växla upp från go-kart till riktiga bilar om det inte hade varit för eldsjälars engagemang, då framförallt Kenny Bräck, Eje Elgh och Fredrik Ekblom. Därför vill jag gärna ge något tillbaka som ambassadör för sporten. Om jag kan inspirera och engagera nya talanger så finns verkligen allt att vinna, säger Marcus Ericsson med eftertryck.