Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Marknadsledare inom vattenskärning kompletterar med fler tekniker

I Ronneby finns en lång tradition av vattenskärning. Tekniken utvecklades faktiskt just här och det arvet är oerhört viktigt för företag som Shape Process Automation (SPA). Samtidigt finns spetskompetens inom andra skärtekniker. I Ronneby utvecklas och tillverkas kompletta produktionsanläggningar för vattenskärning, laserskärning och fräsning.

SPA är en del av den globala koncernen Shape Technologies, som har över 1700 anställda med en omsättning på ca. 5 miljarder SEK och lokal närvaro i ett hundratal länder. Inom divisionen Shape Process Automation finns fyra företag varav SPA i Ronneby är ett.

Utvecklas inom fler industrier
Från Ronneby levereras specialiserade produktionsanläggningar för att skära nästan alla typer av material med hjälp av avancerad teknologi.
– Kunderna finns företrädelsevis inom fordonsindustrin, och är tillverkare av fordonsrelaterade produkter i mjuka material som innertak, isolering och inredning, berättar Håkan Göransson, platschef på SPA fabrik i Ronneby.
Det finns även ett växande antal kunder inom andra industrier som inte kommit lika långt i utvecklingen gällande högteknologiska tillverkningsprocesser som fordonsindustrin och därför inte hör till en mogen marknad. Här finns det stora utvecklingsmöjligheter framöver, tror Håkan Göransson.
– Vi är expansiva och ser en fortsatt god tillväxt. För att bli mindre konjunkturkänsliga undersöker vi möjligheter inom andra segment än just fordonsindustrin, tillägger han.

När används de olika teknikerna?
Olika typer av produkter kräver naturligtvis olika tekniker. Det är materialets egenskaper och tillgänglig cykeltid som avgör. Generellt så får tillverkning inom industrin inte ta för lång tid. – Vi är specialiserade på lösningar för hög precision inom 3-dimensionell robotiserad skärteknik, men också på att skapa den lösning som är mest lönsam för våra kunder. Därför tittar vi individuellt på metod och konfiguration i varje projekt, förklarar Per Josefsson, vd.

Ny resa med laserskärning
SPA har lång erfarenhet av vattenskärning och har precis börjat en ny resa med laserskärning. Inom närtid kommer tekniken vara fullt integrerad och då kommer det även att behövas mer kompetens inom området.
Redan nu rustar man för framtiden. Eftersom det finns både utveckling och produktion i Ronneby så behöver många olika kompetenser tillsättas för att SPA ska bli en fullfjädrad leverantör även inom laserskärning. Dagens 55 anställda i Ronneby kommer högst sannolikt att få nya kollegor framöver.
Utöver det så sysselsätter Shape Process Automation ett femtontal sälj- och servicetekniker i Europa och även den organisationen behöver förstärkas i närtid och i takt med att produktionen i Ronneby expanderar.