Tis 26 sep / År 41 / Nr 3 2023

Martinsons fortsätter att leverera stort

Martinsons har länge varit en drivande aktör inom svensk träbyggnation med speciellt fokus på stora konstruktioner som köpcentra, idrottshallar, flerbostadshus och broar. Genom att utnyttja potentialen hos trä som byggnadsmaterial har Martinsons utvecklat såväl rationella byggmetoder som behagliga levnadsmiljöer – och inte minst klimatsmarta lösningar som bidrar till utvecklingen av det hållbara samhället.

I centrala Skellefteå vid Älvsbacka strand har Martinsons byggt Nordens längsta snedstagsbro i trä. Den 130 meter långa och 270 ton tunga bron är ett lysande exempel på industriellt träbyggande för framtiden. Bron illustrerar både beställaren Skellefteå kommuns starka framtidstro och Martinsons unika träbyggarkompetens.

Konkurrerar stort
Koncernchef Lars Martinson ser mycket positivt på framgångarna med Älvsbackabron och andra träbroar som man levererat över hela Sverige. Sedan några år tillbaka har Martinsons även satsat på att bli en betydande aktör inom bostadsbyggnation.
Efter att ha utvecklat ett helt nytt byggsystem för bostäder i nära samverkan med ett antal aktörer, däribland Tyréns som man nu också har bildat ett gemensamt bolag med tillsammans med ytterligare en aktör, är Martinsons med och konkurrerar om de största bostadsprojekten i Sverige.
I det nya systemet används korslimmat trä som bärande element för höga hus, vilket ger en mycket god värmeisolering och en unik boendemiljö. Det första höghuset i trä byggdes i Växjö för några år sedan. Nu står Sundbybergs första trähöghus också klart, en spektakulär byggnad som redan blivit ett av Stockholmsregionens flaggskepp för hållbart byggande. Åttavåningshuset är ett av fyra som ska uppföras i Sundbyberg på uppdrag av Folkhem.

Villor på höjden
Fler projekt är på gång. Tillsammans med Tyréns och Murman har Martinsons bildat ett nytt bolag som ansvarar för byggnationen av ett antal flerbostadshus i trä i området Sandåkern, som ska bli en ny hållbar stadsdel i centrala Umeå.
– Det blir som villor fast på höjden, säger Mikael Lindberg, vd Martinsons Byggsystem, Träbroar och Entreprenad. Vi bygger två femvåningshus om totalt 46 bostadsrätter med mycket flexibel planlösning. Köparen väljer själv vart väggarna ska uppföras. Det är möjligt tack vare vårt modulbaserade byggsystem.
Byggnationen i Sandåkern kommer precis som i Sundbyberg att vara lågenergihus med hög standard.

Största arenaprojektet hittills
Förutom sina goda miljöegenskaper lämpar sig trä för mycket stora konstruktioner. Trä är ett lätt och starkt material som dessutom är flexibelt och formbart. Det är estetiskt tilltalande och ger en fantastisk inomhusmiljö med bra akustik. Idrotts- och evenemangshallar i trä har blivit lite av en specialitet för Martinsons.
Nyligen slutfördes ett av Martinsons hittills största arenaprojekt i Östersund på uppdrag av Peab och Östersunds kommun. Projektet omfattade två ishallar varav en för träning på elitnivå, läktare samt en gymnastiksal. Totalt har över 1000 kubikmeter limträ levererats och monterats.
– Projekten blir större och större. Inom en snar framtid kommer vi med stor säkerhet att vara involverade i konstruktioner av höghus på upp till 20 våningar i trä. Redan nu är det möjligt, vi har kunskap och teknik på plats och väntar i princip bara på att ett sådant projekt ska dyka upp, säger Mikael Lindberg till sist.