Ons 25 maj / År 40 / Nr 1 2022

Maskincentrum förstärker tjänsteutbudet

Marknadens mest prisvärda och effektiva service och underhåll? Maskincentrum i Örnsköldsvik sätter standard för resten av branschen. Sedan 2010 är företaget återigen lokalägt med en stark framtidstro. Med ett förstärkt tjänsteutbud och särpräglande kundfokus antar Maskincentrum nya utmaningar tillsammans med nya såväl som gamla samarbetspartners.

Det händer fortsatt mycket kring Maskincentrum. Trots lågkonjunktur vågar man satsa för att stå väl rustade när hjulen börjar snurra snabbare igen, en dag som VD Mats Jonsson tror börjar närma sig.
– För att skapa ett mer flexibelt och starkare Maskincentrum har vi breddat tjänsteutbudet rejält. Förutom all typ av maskinservice, reparationer och underhåll erbjuder vi maskinsäkerhetsanalyser, validering och kalibrering av svetsar samt industri- och installationstjänster. Genom att erbjuda så mycket som möjligt under samma tak hoppas vi på att knyta fler långsiktiga kontakter. Vi vet att kunderna uppskattar en leverantör som kan sköta allt, det är naturligtvis betydligt enklare och mer kostnadseffektivt med en samarbetspartner istället för flera, konstaterar Mats Jonsson.

Investeringarna bär frukt
Maskinscentrums satsningar börjar bära frukt – redan idag har företaget flera långvariga avtal där kundens underhållsavdelning bemannas av en eller flera av Maskincentrums servicetekniker.
– Ett annat tjänsteområde som vi tror mycket på är riskanalyser. Det arbetade vi med för tio år sedan också, men idag har området fått en helt annan dimension. Vi kan idag erbjuda projektledningstjänster i samband med att företag vill skapa säkrare arbetsmiljöer med bra, säkra maskiner. Det handlar också om löpande underhåll och service av hela maskinparken. Att ha fungerande maskiner är inte bara försvarsbart ur ekonomisk synpunkt utan också betydligt säkrare, förklarar Mats Jonsson.

Kompressorer ny nisch
Under 2012 introducerade Maskincentrum Ceccato-kompressorer som ytterligare en nisch i företaget. Ceccato är en del av Atlas Copcos breda produktsortiment och passar för de flesta behov av tryckluft, från 2,2 kWh till 160 kWh.
– Vi inledde ett samarbete med BIAB, ett helägt dotterbolag till Atlas Copco, och fick på så vis tillgång till deras Ceccato-kompressorer. Genom att vi också köpte Sundsvallsföretaget STE Maskinutrustning fick vi in extra kompetens när det gäller just tryckluft, och enbart ett år efter att vi introducerat Ceccato i vårt sortiment ser vi att satsningen varit mycket framgångsrik, berättar Mats Jonsson vidare.

Geografisk tillväxt trolig
Maskincentrum är en partner för såväl långsiktiga som enstaka insatser. Avtalskunderna blir fler och fler, därför undersöker Maskincentrum möjligheter för att etablera verksamhet på fler orter. Företagets huvudkontor finns i Örnsköldsvik, med servicetekniker stationerade i Skellefteå, Östersund, Hudiksvall, Sundsvall, Söderhamn och Orsa.
– Vi har för avsikt att fortsätta bredda sortimentet och utveckla fler tjänster i syfte att komma ännu närmare våra kunder. Vi lever på trogna, återkommande kunder som värdesätter vår kompetens, avslutar Mats Jonsson med.