Tis 7 dec / År 39 / Nr 4 2021

Materia sätter användaren i centrum

Det offentliga rummet ska vara flexibelt för att passa olika behov och personligheter, samtidigt som det ska inspirera till ökad samverkan och nya idéer. Att designa och producera för en bred målgrupp ställer höga krav på funktion och hållbar design – och samtidigt ska det vara tidlöst och snyggt. Det är utmaningar som Materia har fokuserat på sedan företaget grundades 1992.

Materia utvecklar och tillverkar möbler för kreativa möten med fokus på användaren. Verksamheten utgår från Tranås med utveckling, försäljning och tillverkning. Att behålla fokus på en hållbar produktion är det centrala, och har så varit sedan starten.

Funktion och design förenas
Materia är sedan 2004 en del av inredningskoncernen Kinnarps, men profileras som ett eget varumärke med egen utvecklingsavdelning och egna försäljningskoncept. Gemensamt med Kinnarps är tanken att funktion förenas med god design som håller över tid, samt en oöverträffad kvalitet i både material och konstruktion.
– Vi vill gärna hitta lösningar på utmaningar och vi satsar gärna på produkter som anses vara svåra att tillverka – men som fyller en stor funktion hos användaren. Vi är inte rädda för att utmana oss själva, säger Tobias Söder, försäljnings- och marknadschef på Materia.
– Det handlar uteslutande om högt designvärde, där många av produkterna har lite annorlunda snitt som kan vara kluriga att tillverka om man inte har processer för det. Materia tänker ett steg längre – om användaren behöver det, så kan vi utveckla det, tillägger Tobias.
Att ansträngningarna ger resultat märks inte minst då flertalet produkter har vunnit designpriser världen över. Nu senast var det pallen Mr T som blev vinnare i prestigefulla NYCxDESIGN Awards under 2017.

Ansvar för framtiden
Att veta vad kunderna behöver innan de vet det själva är lite av Materias kännetecken. För att sätta trender som håller över tid och som understryker verkliga behov samarbetar man med både svenska och internationella formgivare. Produkterna säljs över i stort sett hela världen och förknippas med hög funktion, stilren design samt inte minst hållbarhet.
Materia tar miljö och socialt ansvar på största allvar. Materia var bland annat först med så kallade tysta bord, en patenterad design för tysta bordsskivor. Det visar ett starkt socialt engagemang där arbetsmiljöfrågor prioriteras. De tysta bordsskivorna får ner ljudnivån i det offentliga rummet.
Materia har sedan länge arbetat med hållbarhet. Alla produkter utvecklas med fokus på effektiv materialhantering med så lite svinn som möjligt, och i allt fler sammanhang efterfrågas tillverkning med återvunnet material.
Materia tycker att det är viktigt att stödja utvecklingen av återvunnet material. Ett exempel är pallen Patch som tillverkas av spilltyger som finns för dagen. Att hushålla med resurser är mer eller mindre en överlevnadsfråga som även blir en ren konkurrensfaktor. Här vill Materia vara i framkant.