Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Måttbeställda förtält av oslagbar kvalitet

Familjeföretaget Svenska Tält i Dorotea är ett mycket bra exempel på ett svenskt tillverkningsföretag som står sig väl i konkurrens, inte minst i dagens utsatta läge med det ständigt accelererande hotet från lågkostnadsländerna. Entreprenören Stig Berg har tillsammans med sin familj och ett antal duktiga medarbetare lyckats bygga upp en långsiktigt expansiv verksamhet med fokus på förtält av hög kvalitet, med en hel produktfamilj som uppskattas över hela Norden.

Svenska Tälts produkter skiljer sig från mängden. Framförallt tack vare de arbetsprocesser och principer som byggts upp och förfinats under flera decennier. På Svenska Tält läggs mycket energi på att välja rätt material för att skapa förtält som tål väder och vind, år efter år. Produkterna är således långt överlägsna i fråga om kvalitet, passform och funktion. Det bidrar inte minst till extra trygghet för kunderna som kan lita på att tält från Svenska Tält alltid håller måttet.
– Våra tält tillverkas i högkvalitativa material helt igenom, från tältväggar och tak till detaljer som exempelvis blixtlås. Vi använder enbart färgäkta väv i 100 procent Acryl i tältväggarna, och en specialtillverkad fönsterfolie från en av världens ledande tillverkare, berättar Stig Berg, som drivit familjeföretaget sedan tidigt 80-tal.

Med känsla för hantverk
På Svenska Tält är detaljer oerhört viktiga, liksom att skapa mervärden för kunderna. Samtliga produkter utvecklas och tillverkas i den egna anläggningen i Dorotea. Stig Berg berättar att personalen till stor del har lärts upp internt, eftersom det är svårt att hitta färdigutbildade tältmakare.
– Vi har haft förmånen att hitta kompetent och lojal personal som vi vidareutbildat och satsat på. Kunskap och erfarenhet, kombinerat med känsla för hantverk, är företagets främsta konkurrensmedel. Även om vår ambition är att växa i lagom takt så har vi nyanställt under hösten då vi fick förmånen att knyta till oss en mycket erfaren manlig sömmerska, säger Stig.
Idag erbjuder Svenska Tält en lång och djupgående kunskap fördelad på två generationer. Stig och Mirja Bergs tre döttrar är med och bidrar till familjeföretagets fortsatta utveckling.

Breddar verksamheten
Stig Berg ser fram emot nästa stora genombrott i samband med att Svenska Tält nu har börjat tillverka släpvagnskapell. Det är en produkt som efterfrågas och behövs i princip överallt, och som samtidigt är mindre säsongsbetonad.
– Vår storsäljare är så kallade StandBy tält, som monteras en gång och som därefter står kvar året om. Det är en produkt som vi kommer att fortsätta utveckla och tillverka, men samtidigt känner vi ett behov av att bredda verksamheten och då är släpvagnskapell ett bra alternativ som vi tror mycket på för framtiden.
Precis som det övriga produktsortimentet utvecklas och tillverkas kapellen av egen personal i Dorotea. Stig Berg är även mycket stolt över de högteknologiska produktionssystem som finns i anläggningen, bland annat med ett nytt helautomatiserat skärsystem. Tack vare den investeringen kan Svenska Tält även ta sig an legojobb inom alla tänkbara områden, i stort sett överallt där det finns behov av att skära till tyg och plast.
Svenska Tält är expansionsbenäget, men i lagom takt. Stig Berg poängterar att företaget etablerats i Dorotea och har för avsikt att stanna och utvecklas i symbios med regionen. Idag sysselsätter Svenska Tält 23 personer med hopp om tillväxt under året.