Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Med energi som gemensam nämnare

Peab och Västerås stad har valt att låta kraften från svensk industrihistoria löpa vidare in i nya upplevelser och möjligheter. Det manifesteras i etableringen av Sveriges första actionbad som dessutom byggts i en kulturmärkt, hundraårig byggnad intill Mälarens strand i centrala Västerås.

Nordens häftigaste bad öppnade i augusti 2014 och gjorde stor succé från första dagen. Peab och Västerås stad hade en tydlig ambition bakom satsningen: att skapa nya möjligheter för Västerås att placera sig på upplevelsekartan i Sverige. Med häftiga och utbytbara miljöer som regleras med senaste tekniken för ljud, ljus och bild samt sammantaget kilometerlånga rutschkanor i en badmiljö på åtta våningar kan man definitivt konstatera att duon lyckats.

Energikluster
Etableringen av Kokpunkten är ett viktigt samhällsplaneringsprojekt ur flera perspektiv.
– I samband med utvecklingen av badet har synergieffekter skapats, bland annat i form av en ny mötesplats där fler byggnationer är på gång nu. Kokpunkten är en länk mellan två nya stadsdelar samt en äldre och i anslutning till badet byggs ett nytt hotell och det planeras även för ett science center i området, berättar Kokpunkten Fastighets vd Håkan Östh, som också har varit involverad i projektet sedan 2008. Han tillägger:
– Att hela området kan utvecklas är det viktigaste. Vi vill ta vara på Västerås historia som energikluster och det ska även genomsyra framtida verksamheter i anslutning till Kokpunkten.

Ny reseanledning
Utvecklingen av The Steam Hotel håller trenden i området med energi som gemensam nämnare. Carl Lundgren, en av grundarna till Ess Group, ser en stor utvecklingspotential i Västerås som ny upplevelsestad:
– I kombination med actionbadet skapades en ny reseanledning som dessutom håller året om. Västerås har något nytt att visa upp och det ville vi förstärka genom att bygga The Steam Hotel, som öppnar under 2017.
Ess Group är generellt kända för sina unika och nytänkande koncept kring hotell- och restaurangverksamhet. Det märks inte minst i övriga anläggningar som exempelvis Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad, som båda blivit viktiga inslag i destinationsutveckling för mindre orter.
– Det nya hotellet kommer att bli en reseanledning i sig, fortsätter Carl Lundgren. Det som är fantastiskt är att vi ser att vårt koncept verkligen passar in i staden.

Krafttemat består
Hotellet byggs i en befintlig fabriksbyggnad och man tar vara på den ursprungliga industrikänslan. Krafttemat genomsyrar hela anläggningen, och sjunde våningen kommer att avsättas för att ge möjlighet att just samla kraft med ångspa, ångbastu och stor takterrass. Ett tillskott på 230 rum är stort för Västerås, och hittills även det största projektet i ägaren Ess Groups regi.
– Hotellet och badet är viktiga delar i en uppbyggnad av en ny arena för möten och samverkan i Västerås, en energiarena. Det är kopplat till Västerås arv och profil som energistad med bland andra ABB i spetsen. Det känns fantastiskt att få vara med om den här utvecklingen, säger Håkan Östh som avslutning.