Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Med världen som sitt arbetsfält

Ulf Melin på Tieto i Karlstad har sett världen i tjänsten.
Men han har aldrig känt sig otrygg under sina resor.
– Nej, inte alls. Trots att jag varit i flera länder som inte betraktas som säkra att vistas i, säger han.

48-åringen från Deje var byggnadsarbetare från början. En förslitningsskada gjorde att han skolade om sig och för 20 år sedan hamnade han på Ericsson i Karlstad. Det blev sedermera Tieto sedan företaget köpte Ericssons Telekom-del i Karlstad 2002.
– När folk frågar vad jag jobbar med så brukar jag svara: Jag gör så att det ringer i din telefon – och tar betalt för det, säger Ulf Melin lite skämtsamt.

Snabba ryck till Sydafrika
I arbetsuppgifterna ingår bland annat att installera mjukvara så att samtal och sms fungerar i mobilnäten. 1998 gjorde Ulf Melin sin första utlandsresa i tjänsten och den gången var det till Sydafrika. Han fick besked om uppdraget samma dag som han skulle åka.
– Det var bara att åka hem och packa och sedan dra iväg till flygplatsen. Det visade sig att det var fel på en hårdvara så jag bytte den och sedan hade jag några dagar över i Sydafrika. Jag var bland annat på safari i Rhino Park i Johannesburg, berättar Ulf.

Eskorterad av beväpnade vakter
Det har blivit fler resor till Afrika under årens lopp. Kongo och Nigeria är två exempel på länder som Melin besökt för att utföra liknande uppdrag.
– Det är inga turistländer direkt och ett säkerhetsbolag hämtade upp mig direkt på flygplatsen. Sedan åker man runt med beväpnade vakter i bilen och ibland finns det även en följebil. Jag har dock aldrig känt mig otrygg på mina resor, säger Ulf.
Ulf Melin har besökt länder som Mexico, Kanada, USA, Chile, Brasilien, Malaysia, Indonesien. Indien, Kina, Ryssland och praktiskt taget alla Europas länder.
Efter avslutat uppdrag i ett land har Ulf ibland hunnit med att uppleva den lokala kulturen. Det kan ha handlat om bergsklättring i Chile, dykning i St Lawrence-floden i Kanada eller forsränning i Tibet. Bara för att nämna något.
– En gång var jag i Anderna och tittade på kondorer och senare samma dag var vi nere i ett vindistrikt på vinprovning. Det var en ganska stor kontrast.

Körde in i bergvägg
En gång i Kina körde bussen in i en bergvägg. Passagerarna tvingades krypa ut genom fönstren och fick vänta flera timmar på hjälp från en förbipasserande bilist. Men Ulf har varit i Kina i flera omgångar och trivs i Mittens rike efter flera månader i landet.
– Maten kan dock vara knepig, medger Ulf. Den är ofta starkare kryddad i Indien och Kina än vad vi är vana vid hemma i Sverige. Jag har ätit en del konstiga saker också, bland annat friterad skorpion.
Ulf Melin jobbar på Tieto i Karlstad och det finns ett 30-tal anställda på hans avdelning. Totalt jobbar 300 personer på IT-företaget i Karlstad.

Nordiskt arv
Tieto startade i Finland 1968 och är idag Nordens största IT-tjänstföretag. Huvudkontoret ligger i Helsingfors och bolaget sysselsätter fler än 13 000 experter i över 20 länder.
I Karlstad fokuserar Tieto på sex affärsområden. Products and Solutions, Radio, Cloud, Internet of Things (IoT), Financial Services och IT Consultancy.
– Vi ser ljust på framtiden och vi kommer att växa i Karlstad under 2016, antingen via nyrekrytering eller underleveramtörer/parters inom de här områdena, säger Lars von Wachenfeldt, head of Research and Develepment (R&D).