Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Medvind ger arbetslösa och förståndshandikappade en chans

Medvind i Glimåkra vill ge alla en chans och öppnar upp för personer som har ett arbetshinder eller som har varit arbetslösa en längre tid.
– Vi är i grunden ett socialt företag och vårt syfte är att hjälpa personer som varit arbetslösa länge att få en anställning, säger Titti Axelsson, verksamhetsansvarig på Medvind.

Medvind är en ideell förening som grundades 1997 med huvudsaklig inriktning på lager och distributionshantering åt andra företag. Föreningen skulle ge möjlighet för personer med lättare förståndshandikapp och de som av olika anledningar varit arbetslösa under en lång tid att antingen få praktik eller ett fast jobb. Med hjälp av Allmänna arvsfonden fick föreningen ett bidrag på 300.000 kronor för att starta verksamheten.
1999 bildades en ekonomisk förening för att bedriva affärsverksamhet med bland annat montering, förpackning och prismärkning för olika underleverantörer.
– Idag har vi 35-40 personer sysselsatta, varav sex är lättare förståndshandikappade. 20 av dem är anställda på Medvind, berättar Titti Axelsson.
Bland kunder kan nämnas Culinar, IKEA, Drivabolagen, Möbelform, DSV, Glimek och Skanska. Medvind har också tecknat avtal med Östra Göinge kommun om hushållsnära tjänster.

Mer att göra
– Vi har fått mer och mer att göra de senaste åren. Det är många som kommer till oss från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan eftersom det inte är så lätt att få jobb på den öppna arbetsmarknaden. Några kanske har ett arbetshinder som gör att de inte kan jobba fullt ut, men hos oss gör vi upp individuella planer och arbetssätt för varje enskild person, berättar Titti Axelsson.
Medvinds medarbetare utför bland annat:
• sortering åt olika företag inom detaljhandeln
• enklare reparationer av olika produkter, som till exempel stolar och leksaker
• enklare typ av monteringar, till exempel stoppa armstöd till soffgrupper, möbelmontering och skärmväggar
– Vår styrka är att vi är flexibla och kan ge snabba beslut när kunder ringer till oss och vill ha hjälp utförda, säger Titti Axelsson och fortsätter:
– Vi är väldigt lyhörda för hur medarbetarna mår och pressar dem inte i onödan. Arbetsuppgifterna är anpassade efter varje individs förmåga.

Lagerutrymmen
Medvind erbjuder också lagerutrymmen och har plocklager åt vissa kunder, till exempel IKEA, Colinar AB och DSV.
– Vi äger en fastighet med en yta på nästan 15.000 kvadratmeter och vår vision är att fylla den med bra produktion och att ge så många som möjligt arbete. Vi vill att människor ska känna sig behövda och vara stolta över sina jobb.
Medvind har ingen vinstdrivande verksamhet med aktieägare. All överskott återgår till föreningen.
Titti Axelsson började arbeta som arbetsledare på Medvind 2002 och är verksamhetsansvarig sedan 2006.