Mån 11 dec / År 41 / Nr 5 2023

Memoteknik möjliggör ny infrastruktur

Memoteknik i Skellefteå underlättar och möjliggör digitaliseringens utveckling genom att tillhandahålla skräddarsydda mekaniska lösningar för fiberoptiska nätverk. Enligt regeringens bredbandsstrategi för 2020 ska minst 90 procent av Sveriges hushåll ha tillgång till bredbandskommunikation om minst 100 Mbps. Det gör att trycket på fiberutbyggnad är stort.

Memoteknik AB är en del av den svenska teknikkoncernen Hexatronic Group, som är specialiserad inom fiberkommunikation. Det bidrar till en hög kunskapsnivå i företaget och det är precis vad som behövs för att leda utvecklingen av den nya tidens lösningar för fiberoptiska nätverk.

Guidar kunderna rätt
LightMate ODF-system är flaggskeppet men Memoteknik arbetar även med andra system. Det finns många fördelar med LightMate, bland annat att produkterna är robusta och enkla att använda vilket i sin tur leder till korta installations- och underhållstider. Systemet passar för alla typer av fibernät, allt från transportnät till fastighets- och byanät.
Utöver LightMate marknadsför Memoteknik även QuickGrip för jordning av bland annat radiobasstationer, samt FlexField som har ett brett tillämpningsområde för att koppla ihop olika typer av kommunikationsnät.
Samtliga produkter och teknologier ställer höga krav på tekniskt kunnande från Memoteknik för att man ska kunna guida kunderna rätt. Ofta kan en kombination av standardlösningar och skräddarsytt behövas och då är det extra fördelaktigt att anlita en partner som har lång erfarenhet och gedigen kunskap – som Memoteknik.

Export nästa steg
Företagets vd Robert Lindberg ser mycket ljust på framtiden såväl i Sverige som utanför landets gränser:
– Vi exporterar inte i större utsträckning idag men ser att det kan bli en möjlighet inom en snar framtid. Det finns ett stort behov av våra lösningar på den europeiska marknaden och det är troligt att vi kommer att knyta kontakter i övriga nordiska länder till att börja med.
Den främsta möjligheten ligger i att svensk teknik ligger långt framme och har högt anseende. Inom fiberoptisk utveckling och byggnation ligger Sverige nu bland de främsta i Europa och det vill Memoteknik dra nytta av.