Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Mer än 100 år av tradition och erfarenhet

Mer än 100 år av tradition och erfarenhet inom papperstillverkning: Regionalt kunnande om säck- och specialkraftpapper från Mondi Dynäs, Kramfors, som värderas utanför Sveriges gränser.

Dynäs-fabriken, vid Ångermanälven i Väja, grundades 1884, förvärvades år 2000 av Mondi, en internationell förpacknings- och papperskoncern, och firar en hundraårig tradition av pappersproduktion i det lilla samhället Väja i Kramfors kommun.
Fabrikens produktportfölj innefattar säck- och specialkraftpapperskvaliteter som används för ett stort antal ändamål och exporteras till hela världen från Höga Kusten.
– Vi är mycket stolta över att det lilla industrisamhället Väja har utvecklats tillsammans med den centralt belägna pappersfabriken under de senaste 100 åren. Våra produkter värderas av bearbetningsanläggningar och slutanvändare världen över för sin hållfasthet och höga kvalitet. Med Mondi Dynäs går vi utanför gränserna och sätter framgångsrikt regionen Kramfors på kartan över högteknologisk pappersproduktion och exklusiva papperskvaliteter, säger Heikki Husso, vd på Mondi Dynäs.

Uppnå full potential
Mondi Dynäs är en av de större arbetsgivarna i regionen och upprätthåller den svenska papperstillverkartraditionen.
– På Mondi Dynäs strävar vi efter att upprätthålla traditionen av papperstillverkning i världsklass. För att uppnå det målet och hålla den nuvarande höga nivån, söker vi naturligtvis alltid kvalificerade personer för fast, internationellt, intressant arbete inom ett professionellt och finansiellt sunt företag, berättar Heikki Husso vidare.
– Inom pappersindustrin och på Mondi handlar det om en teknikbransch som arbetar med den senaste utrustningen, och vi behöver kunniga och engagerade medarbetare som är engagerade och vill utvecklas tillsammans med vårt företag. Människorna är avgörande för vårt företags framgång. Att arbeta för oss är en möjlighet att växa och göra karriär, även internationellt. I sommar inför vi vårt Summer Trainee Program (sommartraineeprogram) för studenter som läser till ingenjörer, säger Lars Nilsing, personalchef vid Mondi Dynäs.
För Mondi Dynäs är engagemang i lokalsamhället och stöd till dess utveckling av största vikt både under gångna och kommande decennier. Det innefattar ett starkt lokalt engagemang från fabrikens sida – bl.a. stöd till lokala evenemang, initiativ och kultur som t.ex. sponsring av den årliga stadsfestivalen.
– Vi sätter upp mycket ambitiösa mål, inte bara för fabriken. Vi vill även öka intresset för regionen Höga Kusten och våra produkter internationellt, förklarar Heikki Husso. Vi ser våra kunders behov varje dag och levererar skräddarsydda lösningar och unika produkter. En ansenlig del av Sveriges totala export är baserad på pappersproduktion. Även Mondi Dynäs spelar en nyckelroll i detta avseende – då vi exporterar våra papperskvaliteter till utlandet.

Dokumenterad styrka
Mondi Dynäs-fabriken tillverkar säck- och specialkraftpapper med unika egenskaper vad beträffar både töjning och styrkor, vilket värderas av nationella och internationella kunder. Praktiskt sett utgår tillverkningen från långa nordiska fibrer. Genom hela produktionsprocessen, från kokare till papper, ligger fokus på att dra fördel av den unika styrkan i dessa fibrer.
Ett enda ark tål 4,2 tons belastning. På Mondi Dynäs tillverkas världens starkaste specialkraftpapper, Advantage MF Springpack Plus. Det är ett extremt starkt, naturligt brunt exklusivt specialkraftpapper designad speciellt för rullpackning och komprimering av varor. Det har en unik förmåga att tåla kraften från upp till 15 komprimerade och inslagna fjädermadrasser. Hållfastheten hos denna papperskvalitet har visats genom att parkera och lyfta ett 4,2 tons lok på ett enda ark. Detta imponerande test kom in i den svenska upplagan av Guinness rekordbok 2001 (13:upplagan, sidan 256). Mondi slog inofficiellt sitt eget rekord 2003 när en liknande bedrift genomfördes med ett 9,8 tons lok.

Om Mondi
Mondi har cirka 100 produktionsenheter i 30 länder och cirka 25 000 anställda. Koncernens verksamhet sysselsätter många fler i alla olika faser från primär produktion till leverans av färdiga produkter. Mondi är en stor global aktör när det gäller högkvalitativa pappersprodukter som miljoner människor kommer i kontakt med varje dag.