Mån 25 sep / År 41 / Nr 3 2023

Mer än bara tur för Falköping

Falköping är Skaraborgs upplevelsecentrum och samtidigt en expansiv företagarkommun. Här finns nämligen mycket framgångsrika företag med gamla anor vilket utgör en bra grogrund för det övriga näringslivet i Falköping.

Falköping har haft tur. När många stora tillverkande företag flyttar utomlands har Falköping lyckats behålla sin industri. Kinnarps, Volvo och Gyllensvaans möbler är tre starka varumärken med global spridning. Både Kinnarps och Gyllensvaans möbler drivs fortfarande som familjeföretag. Gyllensvaans var Ikeas första underleverantör och än idag tillverkas den berömda bokhyllefamiljen Billy i Kättilstorp, strax utanför Falköping.

Starkt lokalt ägande
Samma framåtanda som förknippas med dessa företag präglar också resten av Falköpings näringsliv. De större aktörerna sysselsätter ett stort antal underleverantörer i hela regionen.
– En av våra främsta styrkor är att vi mitt i globaliseringen har ett starkt lokalt ägande kvar, kommenterar näringslivschef Magnus Sundén.
Samtidigt är Falköping en särpräglad landsbygdskommun med eget mejeri och flertalet stora lantbruk etablerade runtom i kommunen. Företag som fokuserar på lant- och jordbruk samt livsmedelsproduktion utgör hela nio procent av Falköpings totala företagande, enligt Magnus Sundén en förvånansvärt hög siffra i dagens Sverige.

Mer än tur
Falköping har haft tur – men kommunen arbetar också mycket målmedvetet för att förvalta både industriarvet och jordbrukstraditionen. Etableringen av Skaraborg Logistic Center är en tydlig satsning som kommunen gjort för att ta vara på och utveckla järnvägsknuten Falköping.
– Skaraborg Logistic Center har utvecklats kraftigt och kommer inom kort att få en fjärde terminal, mycket tack vare utvecklingschef Leif Bigstens engagemang i frågan. Redan för 15 år sedan var Leif involverad i diskussioner om framtida hållbara logistiklösningar, och idag har vi ett mycket expansivt logistikcentrum på plats här i Falköping, fortsätter Magnus Sundén.
Precis som namnet antyder är Skaraborg Logistic Center till för hela regionens utveckling. De tre befintliga terminalerna används av bland andra Stora Enso/Sydved och Södra samt ett antal lokala aktörer. Den nya terminalen anläggs för Falköpingspendeln för varutransporter till och från Göteborgs hamn, där bland annat Julas varutransporter är dominerande i dagsläget.

Varumärket Falköping
Utifrån de unika kärnvärden som kännetecknar Falköping, med en stark industri och gynnsam företagskultur, samt inte minst de unika förutsättningar som bjuds tack vare lantbrukstraditionen har Varumärket Falköping byggts upp. Varumärket bygger också på den kvalitet som den kommunala verksamheten kan erbjuda till alla som bor i eller vill flytta till kommunen.
– Utifrån vår småskalighet kan vi lyfta värden som är unika för Falköping och som kan bidra till att fler får upp ögonen för vad vi har att erbjuda, menar Magnus Sundén.
Magnus nämner ett antal lokala företag som andas Varumärket Falköping, bland andra Knäck & Bräck, ett knäckebrödsbageri som etablerats på landsbygden i natursköna Östra Tunhem.
Göran Löfwings konstateljé är en annan spännande uppstickare som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga intill Hornborgasjön. Här erbjuds förutom naturinspirerade konst- och fotoutställningar även boende och konferensmöjligheter samt en förstklassig restaurang med inslag av skogens rika utbud.

Besöksnäring en framtidsbransch
Besöksnäringen kommer att öka i omsättning i hela Skaraborg, inte minst i Falköping som ökat snabbast i antalet gästnätter i regionen.
– Det är med glädje vi ser att de insatser vi hittills gjort bär frukt. Vi behöver vidga näringslivet med fler starka grenar i Falköping. Besöksnäringen är viktig för vår framtid och vi har oerhört mycket att erbjuda som bara väntar på att upptäckas, säger Magnus Sundén som avslutning.