Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Mer än cider och blåsig järnvägsstation

När jag frågar vad människor utanför Herrljunga tänker om vår kommun är de två vanligaste svaren Herrljunga Cider och en blåsig järnvägsstation.

Förvånansvärt många tror att Herrljunga ligger i Småland trots att vi ligger nästan mitt i Västra Götaland. Många har inte en aning om att vi ligger inom en timme från Göteborg och under 2,5 timmar från Stockholm.

Allt börjar i Herrljunga
Några få vet om att vi hyser världsledande företag som TA Hydronics, som fokuserar på styrning av värme och kyla i byggnader, och Ascom, som utvecklar system för internkommunikation och telefoni i krävande miljöer.
Knappt någon vet att så gott som alla sängar som köps i Sverige till större delen tillverkas i Herrljunga liksom ledstängerna till prestigeprojekt som Sveriges ambassad i Washington och operahuset i Oslo.
Väldigt få vet att en stor del av alla plaströr som grävs ner i marken eller byggs in i hus tillverkas här i kommunen liksom en försvarlig del av alla Sveriges betongtrappor.
Många fotbollssupportrar som besöker någon av våra nyare arenor sitter eller står på gradänger som gjorts på samma ställe som trapporna och många av Sveriges mest nötta golv har lagts av herrljungafolk.

Många specialiteter
Även inom livsmedelsindustrin är Herrljunga i topp. Nästan alla Sveriges ägg värps av hönor som fötts upp av ett Herrljungaföretag. Sveriges minsta, och i många tester bästa, föreningsmejeri tillverkar sin goda ost här.
En av Sveriges bästa sylt- och marmeladkokare fyller sina burkar här och den lokala specialiteten kalvdans bakas här och serveras i både slott och koja (bokstavligt).
På tal om slott så har flera celebriteter fått sina köksbänkar härifrån.

Mer information
Det finns mycket mer att berätta om Herrljunga. Kommunen samt näringslivsbolaget Fokus Herrljunga förmedlar i princip dagligen information via Fokus Herrljungas blogg, besök gärna www.fokusherrljunga.se/blogg för en djupare inblick i vad Herrljunga har att erbjuda!

Per Florén, näringslivschef i Herrljunga kommun och vd Fokus Herrljunga AB