Fre 3 dec / År 39 / Nr 4 2021

Mer än en fabrik

Karlskronabaserade Dynapac, en del av Atlas Copco, är mer än en fabrik – här sjuder det av idéer som med stor sannolikhet kommer att omvandlas till innovationer för morgondagens väg- och anläggningsmetoder.

Atlas Copco Road Construction Equipment strävar alltid efter utveckling, innovation och hållbarhet.
– Vår anläggning i Karlskrona har levererat många av de maskiner som syns på vägarna vid nybyggen och underhåll – i Sverige, Europa och världen. Att vår fabrik är så mycket mer än en tillverkande enhet är något som vi vill att fler ska upptäcka, säger kommunikationschefen Anna-Karin Stenlund.
I Karlskrona finns allt från forskning och utveckling till konstruktion, tillverkning och eftermarknad inklusive utbildning för Atlas Copcos kunder. Karlskronafabriken samverkar och kommunicerar med andra enheter inom Atlas Copco samt leverantörer och kunder som finns över i stort sett hela världen.
– Det är en stor mängd olika roller som möts och samverkar inom såväl Karlskronafabriken som inom hela Atlas Copco, bekräftar Geert van Leemput, som är platschef på Atlas Copco i Karlskrona.

Framtidens sätt att arbeta
I Karlskrona finns även Atlas Copcos globala Technology and Application Center (TAC). Atlas Copcos mål med centret är att ytterligare förstärka den ledande positionen genom att erbjuda kunskap och stöd till såväl kunder som för sina egna anställda.
Testfaciliteterna på TAC inkluderar testområden inom- och utomhus och ett fullt utrustat laboratorium. I laboratoriet utförs forskning om material och dess beteende vid packning. Testområdet inomhus rymmer till och med de största vältmodellerna. Det möjliggör fullskalig testning under kontrollerade förhållanden, oavsett väder eller årstid, vilket ger säkra och tillförlitliga resultat.
Resultaten kommuniceras sedan till utvecklingsavdelningen för att säkerställa att nya produkter ger högsta möjliga prestanda vid packning, fräsning och asfaltutläggning.
I många fall är det till och med möjligt att förbättra resultatet av ett redan påbörjat packningsprojekt. Det gör projekttiden kortare vilket naturligtvis sparar både tid och pengar för våra kunder. Detta sammantaget är framtidens sätt att arbeta – Atlas Copco gör det redan idag.

Stark företagskultur
Med TAC kan Atlas Copco, med kompetens som finns samlad i Karlskrona som utgångspunkt, förändra, effektivisera och förbättra framtidens väg- och anläggningsarbeten. Samtidigt som maskinerna blir allt mer intelligenta och säkra att använda, så ökar även användarvänligheten. I jakten på en bättre arbetsmiljö är Atlas Copco en given partner, anser Geert van Leemput. Som avslutning säger han:
– Bakom allt vi gör står Atlas Copco och vår företagskultur som är en del av vårt DNA. Kultur, strategi, respekt för våra anställda och vår miljö går hand i hand, alla arbetar tillsammans för att ge våra kunder bästa support. Atlas Copco-gruppen har en stark global serviceorganisation, accelererad produktutveckling och hållbar produktivitet.