Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Mer än teknisk utveckling präglar Linköping

Linköping kammade hem titeln Årets stadskärna 2018, och är således värdstad för evenemanget i år. I samma veva har Citysamverkan, eller Linköpings innersta som många känner verksamheten som, fått en ny vd. Det virvlar av idéer i staden, och allt pekar på att Linköping kommer att fortsätta utvecklas som hållbar och attraktiv stad för invånare, företagare och besökare.

Att Linköping erbjuder en unik miljö för teknisk utveckling och innovation är ingen nyhet. Vid Science Park Mjärdevi frodas globalt ledande företag inom allt från bildhantering och visualisering till fordonssäkerhet. Linköpings universitet är vida känt för framstående forskning med näst intill oändliga tillämpningar inom digitalisering och IT, hållbara material och life science.
Det är med andra ord en skarp teknisk profil som dominerar – i en stad som samtidigt toppar listan över omtyckta svenska besöksmål. Linköpings innersta etablerades för att stärka stadskärnans attraktivitet och det är en uppgift som man uppenbarligen har lyckats med tillsammans med fastighetsägare, handlare och företag i city.

Bäst på förnyelse
Linköping korades faktiskt till Årets Stadskärna redan 2009. Då planterades också ett frö till det som idag utgör Citysamverkan/Linköpings innersta. Utmärkelsen Årets stadskärna delas ut till den stad som visar på störst utveckling och förnyelse av citykärnan. Det har Linköping klarat med råge, med sin expansiva stadskärna som sjuder av liv och rörelse året om.
Juryns motivering för 2018 års pris löd: ”Priset går till den stad som har arbetat långsiktigt och lyckats behålla och förnya centrum genom att ta ut svängarna. Stadens aktörer har funnit varandra och hjälper varandra med värme, omtanke och generositet. Staden vill inspirera sin publik och säger; kom till mig, njuta av mat, möten och service på trivsamma stråk och mötesplatser. Staden har på ett briljant sätt färgsatt sin miljö, så att alla ser, känner och upplever när det sker saker på stan. Årets stadskärna 2018 – gör´t med hjärtat.”
Under 2018 levde Linköpings stadskärna upp i stort sett varje vecka med minst ett evenemang. Linköpings Stadsfest och ”Gatuliv”, en hållbarhetsfest mitt i city, är bara ett par exempel på återkommande evenemang som drar mycket folk. Evenemangen är speciellt bra för att lyfta lokala handlare, restauranger och krogar, samtidigt som det bjuds på mycket underhållning som är gratis för alla besökare.

Moderna mötesplatsen
Precis som alla stora förändringar måste utvecklingsarbetet av Linköpings innersta ske i samverkan. Att kommunen, näringslivet och invånarna engageras i det fortsatta arbetet är alltså en självklarhet. Här arbetar man mycket efter kommunens strategiska tillväxtmål för 2025.
– Att skapa levande torg och mötesplatser är en del av arbetet, liksom att förbättra tillgängligheten över lag, vilket även innefattar förbättring av kollektivtrafiken bland annat. Det finns oerhört många bra idéer för hur vi tillsammans ska utveckla staden – den stora utmaningen blir nog att hinna med allt vi vill göra, säger David Nilsson, som ser mycket positivt på framtiden och en fortsatt utveckling av Linköpings stadskärna som den moderna mötesplatsen – en växande stad och stadskärna som är attraktiv, tillgänglig och trygg.