Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Mer stabilt Modo Hockey siktar mot nya mål

Kostnadskontroll, optimeringar och goda investeringar hör till Modo Hockeys nya strategi. Efter en del omstruktureringar kan klubben återigen visa att man står för sina ursprungliga kärnvärden. Vd Charlotte Gustavsson styr samtidigt organisationen mot nya mål där fullsatta hemmamatcher och ökat publikstöd ska lyfta ekonomin.

Modo Hockeys framtid är beroende av fansen. Och i Örnsköldsvik finns många trogna hockeyfans, vilket de fullsatta slutspelen vittnar om. Men för att Modo Hockey ska utvecklas till önskad nivå behövs stöd under hela säsongen.
– Allt handlar inte om att vinna, även om det naturligtvis är målsättningen. Mycket handlar om att skapa en grund för gemenskap och en atmosfär som gör varje match till en speciell upplevelse för besökarna. Då kan man räkna med deras stöd över tid och det behöver vi för att ta nästa steg i klubbens utveckling, förklarar Charlotte Gustavsson.

Sund ekonomi efter tuffa år
Modo Hockeys hemmaarena Fjällräven Center står rustad vad gäller service, mat och dryck. Här skapas minnesvärda upplevelser och när det är fullt hus känner spelarna ett extra engagemang. Det kan låta som en klyscha, men faktum är att fulla läktare sporrar till stordåd. Att spelarna ofta kan prestera bättre med fansens stöd är med andra ord ingen myt.
– Eftersom en ny regel för att få spela i SHL fastställer att klubben behöver eget kapital så måste vi satsa på att utveckla ekonomin. Efter ett antal tuffa år så har vi lyckats vända trenden med positiva resultat under de senaste två åren. Vi behöver en sund ekonomi för att bygga bra lag, det är ingen nyhet.
Charlotte Gustavsson förklarar att man nu börjat bygga upp den gamla Modoandan igen efter de tuffa åren.
– Vi ska bygga med kontinuitet och hållbarhet. Det gör vi även genom att erbjuda jobb för ungdomar. Vi står för socialt engagemang genom att många får sin första kontakt med näringslivet genom oss och det är vi också stolta över.

Alla bitar på plats
Fjällräven Center ligger mitt i Örnsköldsvik. Under matchdagarna lever hela staden upp och de flesta restauranger har fullbokat. Sporten har en enorm dragningskraft som gynnar staden, men enligt Charlotte Gustavsson finns det alltid något som kan förbättras.
– Vi ska bli ännu vassare för framtiden. I samband med att klubben fått en ny huvudtränare kan vi sikta högre och nå den nivå som förväntas av oss. Vi kommer att satsa mer på ungdomsverksamheten och undersöker nu möjligheter för att öppna sporten för fler genom att finansiera utrustning och liknande.
Charlotte Gustavsson blev den första kvinnliga vd:n för ett SHL-lag då hon axlade uppdraget för två år sedan. Hon om någon är väl medveten om hur viktigt det är att tänka i nya banor och hitta långsiktighet och kontinuitet.
– Att erbjuda underhållning och vara ett stabilt slutspelslag är den övergripande ambitionen. För att uppnå den krävs i sin tur förutsättningar som god ekonomi och sunda värden. Modo Hockey har allt på plats nu.