Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Metallprodukter kan avancerade konstruktioner

Stativ för audiovisuell utrustning i offentliga miljöer, möbelstativ och beslag samt gymutrustning – samtliga är exempel på lite mer avancerade konstruktioner i metall som kräver både precision och noggrannhet för att framställa. Metallprodukter i Edsbyn har lång erfarenhet av att leverera precis det kunden efterfrågar – till rätt kvalitet och i rätt tid.

När det gäller precision och leveranssäkerhet har alternativ från lågkostnadsländer ofta svårt att mäta sig med svenska leverantörer. Det har Hans Nohrlander, vd och delägare av Metallprodukter i Edsbyn AB, fått erfara många gånger. För att bibehålla de värden som företaget står för när det gäller kvalitet, effektivitet och pålitlighet måste Metallprodukter hålla en fortsatt hög kunskapsnivå.

Investeringar och nya samarbeten
Metallprodukter har investerat mycket för att effektivisera produktionen under de senaste åren, och tillämpning av ny teknik är mer regel än undantag. Med en modern maskinpark kan Metallprodukter leverera i enlighet med de krav som beställare som exempelvis Smart Media Solutions, Edsbyverken och Nordic Gym ställer. Bland nya kunder finns även ett antal andra företag såsom hiss- och maskintillverkare som också ställer höga krav på sina underleverantörer.
Metallprodukter står mycket väl rustade teknikmässigt. Den långsiktiga kompetensförsörjningen är en stor utmaning för framtiden – och därför har samarbetet fördjupats med den lokala gymnasieskolan, Voxnadalens gymnasium i Edsbyn. Detta som en förlängning av det gemensamma arbetet inom teknikcollege, som omfattar såväl skolan och yrkesutbildningen som övriga industriföretag i Ovanåkers kommun. Tack vare samarbetet har Metallprodukter bättre förutsättningar till att trygga kompetens inom ett antal nyckelområden som direkt påverkar företagets framtid.
Med de senaste investeringarna i en ny lasermaskin och en uppgraderad anläggning för ytbehandling tar företaget ytterligare ett steg in i framtiden, och det hoppas Hans Nohrlander
kan bidra till att locka fler ungdomar till branschen och till Metallprodukter i synnerhet.

Allt under ett tak – från råämne till färdig produkt
Metallprodukter etablerades redan 1942 i Edsbyn i Ovanåkers kommun. Från början tillverkades mindre saker i trä, såsom syskrin och leksaker, men ganska snabbt sadlade man om och började tillverka detaljer i metall. Det som fortfarande gör Metallprodukter unikt, enligt Hans Nohrlander, är förmågan att leverera komplett i sin litenhet.
– Metallprodukter är fortfarande ett mindre företag, men vi är kompletta i våra leveranser mot kund, säger Hans. Vi gör allt under samma tak och är en heltäckande partner – från bearbetning av råplåt till färdigt, ytbehandlat stativ som är nerpackat i kundens emballage med kundens egna instruktionsböcker. Vi erbjuder också lagerhållning och logistiklösningar. Det är få andra som har en så bred process i egen regi.
Metallprodukter kan alltså leverera färdiga produkter till slutkunderna och därmed kapa ett kostsamt moment i kundens verksamhet. Det gör företaget till en mycket konkurrenskraftig partner på den svenska marknaden.
– Vi ser mycket positivt på framtiden, med såväl ökad efterfrågan och breddad kundbas som samarbete med skolan för vår framtida arbetskraft, avslutar Hans Nohrlander.