Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Midroc bygger stort – SeaU blir Helsingborgs nya ansikte

Många pratar om Midroc i Helsingborg just nu. Och det är inte att undra på – Midroc står nämligen bakom ett av Helsingborgs mest spektakulära byggprojekt genom tiderna. Det som åsyftas är projektet SeaU, som med nya bostäder, hotell och kongressanläggning kommer att bli Helsingborgs nya ansikte mot Öresund.

Midroc omfattar egentligen många olika bolag verksamma inom bygg, industri, samhällsbyggnad och fastighetsutveckling samt innovation och hållbarhet, men sammantaget kallar man sig oftast kort och gott för Midroc för att understryka att det är en och samma koncern med gemensamma mål om att lösa stora samhällsutmaningar.
Ett av Midrocs största projekt i nordvästra Skåne någonsin är det stundande SeaU, som också har blivit ett hett samtalsämne i staden. Det är knappast förvånande – SeaU blir ju utan överdrift en stolthet för hela regionen. Midroc är också den största projektutvecklaren i Helsingborg tack vare stundande och planerade byggnationer där SeaU är det största, men där även andra utvecklingsprojekt av stor volym ingår i portföljen.

Storslaget med SeaU
Att Petter Stordalens Nordic Choice Hotels har tecknat avtal med Midroc för att driva den nya hotell- och kongressanläggningen är också något som bidrar till ett ökat intresse för Helsingborg och projektet. Stordalen är ett väletablerat namn inom branschen och hans Clarion Hotel kommer att bli Helsingborgs största hotell med cirka 250 rum och stora konferensutrymmen.
I anslutning till hotellet bygger Midroc även drygt 150 bostäder och verksamhetslokaler för service, kaféer och liknande verksamheter. Bostäderna kommer att vara i särklass bland de finaste i Helsingborg, både sett till läget intill havet och med stadens landskap som bakgrund och sett till den höga standard som de byggs med. Hela området beräknas stå färdigt under 2020.
– Vi utvecklar staden tillsammans med många andra aktörer. Vi är med och skapar nya mötesplatser för Helsingborg, och SeaU är ett bra exempel på det. Projektet är efterlängtat eftersom det knyter ihop innerstaden och havet på ett bra sätt och nu är byggandet i full gång, säger Carl von Strokirch, verksamhetsområdeschef på Midroc med ansvar för Helsingborg.

Kommande projekt Oceanhamnen
Man kan säga att Midroc bidrar till att bygga färdigt stadsdelen i och i närheten av SeaU, och det är något som varit på tapeten i staden under en längre tid. I ett annat projekt är Midroc med och utvecklar två större kvarter på Söder i Helsingborg, där Midroc nyligen färdigställt ett Radisson Blu-hotell och inom kort färdigställer en byggnad innehållande kontor, butiker och bostäder.
Ytterligare ett projekt är Oceanhamnen, ett av Helsingborgs nyaste stadsutvecklingsprojekt Här skapas ett helt nytt affärscenter med kontorshotell, bostäder och nya mötesytor. Midroc utvecklar områdets kommersiella ytor tillsammans med Wihlborgs och Castellum. Förväntningarna är höga för samtliga projekt, och Carl von Strokirch ser fram emot uppstart av den första etappen i Oceanhamnen.