Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Militärt bergrum blir toppmodern skidanläggning

Byggnationen av den nya skidtunneln drar allas blickar till Bräcke kommun i Jämtland. I alla fall om man är intresserad av vintersporter som skidskytte, längdskidåkning och utförsåkning. Med skidtunneln utökas möjligheterna för såväl de elitaktiva som bor i regionen, ungdomar och vanliga motionärer att träna på riktig snö under större delen av året.

Planerna på att bygga en skidtunnel har funnits under en längre tid men har emellanåt lagts på is. I februari i år klubbades dock det slutgiltiga beslutet om att bygga MidSweden SkiPark och utan dröjsmål upphandlade Bräcke kommun en totalentreprenad enligt LOU. Stockholmsföretaget Lotus Maskin & Transport AB vann uppdraget och började spränga i berget redan samma månad.
Byggnationen bör färdigställas redan till årsskiftet och därefter ska berget kylas ner med kylslingor till omkring fem minusgrader. Till våren kan man börja lägga in snö inför invigningen några månader därpå. Det blir minst sagt en förvandling från gammalt militärt bergrum till en toppmodern skidanläggning.
– Planen är att tunneln ska invigas redan till sommaren 2017, det har varit en del dröjsmål men nu närmar vi oss slutet, konstaterar kommunens projektledare Gun Fahlander och tillägger:
– Mycket arbete har skett för att skapa en tunnel för alla, och där har det krävts en helhetssyn gällande såväl tillgänglighet som den senaste tekniken.

Tilltalar bred målgrupp
Regionen runt Storsjön har under många år varit en bra plats att bo på för att utöva vinteridrott på skidor. Nu med detta tillskott i Bräcke kommun och Gällö. Med en skidtunnel i naturberg blir Bräcke ännu mer attraktivt för alla som ser fördelarna med att utöva sin sport på riktig snö i en genuin miljö.
– Satsningen på skidtunneln är riktigt bra för hela regionen eftersom man bygger något som tilltalar en bred målgrupp, förklarar länsidrottschefen Per-Erik Rönnestrand.
Tunneln är av intresse för eliten, entusiaster, parasportsidrotten, allmänheten och nybörjare –alla kan dra nytta av tunneln eftersom den byggs på ett sätt som medger tillgänglighet och flexibilitet.
– Tunneln möjliggör träning för längdskidåkare och skidskyttar året om. Den bidrar även till att regionen blir ännu mer konkurrenskraftig som besöksmål, inflikar Gun Fahlander.

Komplett centrum för skidsport
Att idrotten ställer sig bakom satsningen är också tydligt.
– Vår region blir ett komplett centrum för skidsport tack vare tunneln, säger skidskytten Jean-Marc Chabloz, som tränar nya skidskyttar vid Jämtlands gymnasium i Östersund.
Jean-Marc Chabloz ingår i en referensgrupp som bidrar med rådgivning kring hur tunneln bör utformas för att passa idrottens behov. Det innefattar både stora och små detaljer som gör att tunneln, då den är färdigställd, kommer att vara en produkt som utvecklats för och av idrottare.
– Jag kommer självklart att använda tunneln som ett extra verktyg i träningen för mina gymnasieelever, fortsätter Chabloz. Tunneln ger oss unika möjligheter att skapa en verklighetsförankrad träningsmiljö för skidskytte som tidigare inte funnits i våra trakter.
Skidtunnelns läge kan inte bli bättre. MidSweden SkiPark byggs i Gällöberget i Bräcke kommun vid E14 och Mittbanan, cirka 30 minuter från Östersund med Norrtågs pendeltåg. Sundsvall nås inom ett par timmar och Trondheim på drygt fyra timmar.