Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Miljardinvesteringar lyfter Kramfors

Det verkar som att alla vägar bär till Kramfors nu.  Kommunen har sedan några år tillbaka lyckats vända utflyttningstrenden och allt tyder på fortsatt expansion när fler söker sig till regionen. Och nog har Kramfors många värden som lockar – med vacker natur och milsvid kust mitt i världsarvet Höga kusten.

Kramfors mitt i Höga kusten eller Kramfors centralast i Norrland – båda är välkända och sedan länge vedertagna benämningar på den västernorrländska kommunen där stora investeringar har gjorts och ännu fler är på gång.

Folksam byggs ut och har lokaliserat en stor del av sin organisation till Kramfors, och privata husbyggare har valt Kramfors för sin fortsatta tillväxt. Projektering av ett nytt varmbonat ridhus har också dragit igång.

Det är inte bara bostäder och verksamhetslokaler som byggs. Under de kommande åren kommer det även att byggas 120 nya vindkraftverk varav en handfull redan är invigda. Vindkraftinvesteringen landar på omkring fem miljarder kronor och drivs bland annat av Kabeko och Vattenfall.
Vindkraftsetableringarna i Kramfors kommun kommer att generera cirka 500 jobbtillfällen under själva byggprocessen, som förväntas pågå under tre till fyra år.

– Detta är en utveckling som verkligen sätter Kramfors på kartan, säger tillväxt- och näringslivschefen Susanne Königson
Att det i Kramfors dessutom finns mark som lämpar sig för fler etableringar kan ge en vink om att ytterligare investeringar kan landa i kommunen framöver.

– Efter storskaliga projekt som Högakustenbron och Botniabanan ser vi nu fram emot en storsatsning på grön energiproduktion. Det är mycket tack vare en tydlig politisk agenda där man med stark framtidstro vågar satsa på förnybart, något som för övrigt också är avgörande för att nationella klimatmål ska uppnås, fortsätter Susanne Königson.

Höga Kusten en upplevelse
Norrlands knutpunkt mellan flyg- och järnväg är Höga Kusten Airport. En strategisk placerad flygplats med kommunikationsslag som knyter ihop Sverige. Att Trafikverket beslutat om trafikplikt från Höga Kusten Airport till Stockholm Arlanda är ytterligare ett viktigt steg i flygplatsens utveckling.
-Jag tror inte att man har sett flygplatsens potential, men vi arbetar tillsammans med näringslivet med att synliggöra möjligheterna säger Susanne Königson.

Destination Höga Kusten
Totalt arbetar fyra kommuner tillsammans för framtidens Höga Kusten – Kramfors, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik. Det är ett kommunalt bolag som bildades 2014 och har till uppgift att främja den strategiska utvecklingen av besöksnäringen i Höga Kusten..
 
Den unika naturen och rekordstora landhöjningen efter inlandsisen gjorde Höga Kusten till ett världsarv. Nu tas nästa steg. Höga Kusten ska bli ett internationellt destinationsmål, där flertalet aktörer samverkar.  Birka Cruises genomförde 2018 fem resor till Höga kusten där ett flertal av kommunens företag ingått i olika paketeringslösningar. Fler resor och andra aktiviteter är inplanerade 2019.

Andra upplevelser som Höga Kusten och Ådalen erbjuder är Skuleberget med världens högsta marina gräns, Norrfällsvikens fiskeläge, Minnesmärket Ådalen 31, Anders Åbergs skapelse Mannaminne och varför inte göra ett besök på High Coast Distillery med sin unika whisky, bara för att nämna några.
 
– Kramfors är en företagstät kommun med ett fåtal stora industrier, men merparten består av små- och medelstora företag som inom sina områden ligger i framkant, det går riktigt bra för Kramfors näringsliv just nu och vi håller verkligen tummarna för att trenden fortsätter, avslutar Susanne Königson.