Tis 5 jul / År 40 / Nr 3 2022

Minec löser det mesta

Minec Produktion är sedan många år en uppskattad legoleverantör av mekaniska komponenter. Med lång erfarenhet av skärande bearbetning, fräsning, svarvning, svetsning samt gasskärning ser Minec till att lösa det mesta.

Minec har en bred verksamhet i Åtvidaberg, med allt från tillverkning av prototyper och styckegods till serieproduktion av tusentals komponenter. I maskinparken finns såväl moderna CNC-styrda maskiner som konventionella trotjänare för skärande bearbetning. Allt för att lösa kundens produktionsutmaningar.
Företagets affärsidé är att ”med hög kompetens lösa kunders behov av tillverkning av mekaniska komponenter från prototyp till färdig produkt”. Produkterna används bland annat längs järnvägen, inom förpackningsindustrin samt inom medicinska industrin. 

Liten organisation – bred verksamhet
Just nu söker Minec bland annat en CNC-operatör till verkstaden i Åtvidaberg. Man har även nyligen investerat i en 14-axlig Okuma LT2000EX svarv med en robotcell från Svia för att kunna köra obemannat och därmed öka produktionstakten ytterligare.
Verkstaden utgör förvisso en liten organisation, men med stora fördelar med korta beslutsvägar mellan kund och produktion, hög kompetens, en bred verksamhet och inte minst flexibla kostnadseffektiva lösningar. Det ger en spännande arbetsplats med stora utvecklingsmöjligheter, där man satsar kontinuerligt på nya maskiner, nya verktyg och nya tillverkningssätt.
Minec har även en egen plåtverkstad där man utför arbeten för enklare serier, exempelvis rostfria skåp och ombesörjer lackering, blästring och ytbehandling bland annat. Enklare arbeten kan även utföras med manuell fräsning och svarvning i konventionella maskiner.

Minecs verkstadsresurser
Minecs resurser består i dagsläget av en mycket engagerad personal, samt en expanderande maskinpark som för närvarande omfattar fem vertikala fleroperationsmaskiner med varierande storlek, två horisontella maskiner med pallettväxlare, fem svarvar med varierande spindelgenomgång (från Ø51 upp till Ø102) samt utrustade med stångmagasin och styrd c-axel. Svetsavdelningen omfattar svetsning i MAG och TIG i de flesta förekommande material. Det finns även en gasskärmaskin med kapacitet att skära ut detaljer i plåttjocklek upp till 200 mm.