Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Mitthem storsatsar och bygger 500 nya lägenheter till 2021

Många boende i hyresrätt kan vittna om känslan av frihet som det ger, att slippa tänka på kostnader för löpande underhåll och renovering för att ge ett exempel. Tänk att kunna kombinera den friheten med fördelar som oftast förknippas med egenägt boende, där det är enkelt att leva aktivt med närhet till naturen och motionsspår. Hos Mitthem i Sundsvall är det möjligt.

Mitthems mål är att stärka Sundsvall – det görs genom nyproduktion. Genom att bygga enligt Sabos beprövade koncept kan kostnader hållas på rimlig nivå, vilket också märks på hyresnivåerna – givetvis till glädje för hyresgästerna. Mitthem har redan byggt ett antal Sabohus i olika delar av Sundsvall, och nuvarande projekt Byhöjden utförs också enligt dessa grundprinciper.

Skogs- och havsutsikt
2014 antog Mitthem målet att bygga 500 lägenheter till 2021. Mitthem har fram till nu byggt 283 lägenheter och arbetet med att bygga 88 lägenheter på Byhöjden är igång.
Mitt i en skogsbacke ska i första etappen två Sabo Kombohus Plus på sju våningar plus suterräng uppföras. Både skogs- och havsutsikt utlovas i de nya, ljusa lägenheterna som även får öppen planlösning.
Alla nyproducerade bostäder är rökfria. Hela Byhöjden blir dessutom ett rökfritt boende, även i anslutning till husen samt på balkonger och uteplatser. Det för att understryka den gröna prägeln och fokus på hälsa i husen. Inflyttning beräknas till slutet av 2019.
Nuvarande projekt sätter tidigare kunskaper på prov. Bosvedjan är ett nytt område för Mitthem, med många bostadsrättslägenheter och radhus. De nya hyresrätterna blir ett bra komplement i området.
Mitthem har förstås lång erfarenhet av att bygga klimat- och kostnadseffektivt. I Byhöjden installeras för första gången solcellsanläggningar på taken. Det kommer även att finnas laddplatser för elbilar.
– Sundsvall är en spännande stad att bo och utvecklas i. Vi på Mitthem vill bidra till stadens utveckling genom att tillhandahålla attraktiva bostäder som passar alla. Efter första etappen i Byhöjden hoppas vi på att kunna påbörja ytterligare en etapp i området omfattande upp till 140 nya hyresrätter, och eventuellt även ett mindre projekt utanför centrum, i Njurundabommen, med 30-talet lägenheter, berättar Lotta Björklund, vd på Mitthem.

Mer planerat
För framtiden finns ännu mer planerat. Ryggis är ett större projekt omfattande minst cirka 150 nya hyresrätter. Önskemål om förhandsbesked är inlämnat för att i framtiden kunna utveckla det attraktiva skogsområdet i anslutning till det befintliga Rygginstitutet och motionsspåret. Lägenheterna planeras i blandade storlekar med byggstart tidigast om ett par – tre år.
Sundsvall är samtidigt en universitetsstad med stort behov av studentbostäder. Snedhörnet är en fastighet som Mitthem köpt för att utveckla studentlägenheter mitt i centrala Sundsvall, ett arbete som förhoppningsvis snart kan påbörjas.
– Det är minst sagt en spännande utveckling som vi står inför, konstaterar Lotta Björklund som avslutning.