Mån 4 dec / År 41 / Nr 5 2023

Möbelföretag i Tibro gör skillnad globalt

Modern teknik möter genuin hantverkstradition i möbelföretaget Offeccts produktion. Hela sortimentet har en starkt påtaglig hållbarhetskänsla – från form och färg till materialval och användning. Offeccts möbler är nämligen gjorda för att hålla för flera generationer.

Hållbarhet som märks och känns. Det har varit en ledstjärna allt sedan grundarna Kurt Tingdal och Anders Englund först började fundera på att starta ett eget möbelföretag i Tibro.
Idag är Offecct ett företag och varumärke som världen över förknippas med hållbarhet. Det märks bland annat genom möblernas tidlösa design samt den genomgående höga kvalitetsprägeln som garanterar att de kan användas om och om igen under många år.
– Vi står för vår ambition och vilja att verkligen göra skillnad. Vi hoppas att vi med vårt sortiment kan inspirera fler till att göra hållbara val. Det handlar om mycket mer än möbler – det handlar om val som kan bidra till en stor förändring på sikt. Det söker vi förmedla med våra produkter på olika sätt, förklarar vd:n Kurt Tingdal.

Brinner för att göra skillnad
Inte nog med att möblerna i sig är hållbara då de tillverkas i förnybara material och har en lång livscykel, en stor del av sortimentet har en direkt koppling till hållbara insatser för människor och miljö.
Ett exempel är bordsserien Amazonas som lanserades 2008. I samband med det etablerades ett långsiktigt samarbete mellan Offecct och Barnens Regnskog, en ideell förening som från början startats av skolbarn för att rädda regnskogen. Delar av intäkterna för Amazonas serie går fortfarande till organisationen, och det har hittills bidragit till att rädda 704.000 kvadratmeter regnskog.

Ett annat exempel är den världsberömda formgivaren Jasper Morrisons stol Kali, som ritats på beställning av Offecct och fått sitt namn från en by i Tanzania. En del av intäkterna för stolen går till byggnation av nya barnhem i Tanzania i samarbete med Econef, som redan etablerat ett barnhem i byn med samma namn som Morrisons kreation.
– Vi brinner för att göra skillnad. Det är inte bara internationellt arbete som räknas – vi gör även skillnad på hemmaplan genom att vi erbjuder trygga jobb och en sund arbetsplats. Vi väljer transporter som minskar avtrycket på miljön och vi är lyhörda inför nya samarbeten med företag och skolor i närområdet, säger Kurt Tingdal.