Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Modern takpapp utgör en viktig del av ett hållbart byggande

Nordic Waterproofing i Höganäs leder utvecklingen av flexibla och miljöanpassade tak. Under varumärket Mataki erbjuder företaget ett av marknadens bredaste produkt- och serviceerbjudanden med fokus på modern takpapp, en taklösning som är långt anpassad och som håller i decennier även under de tuffa klimatförhållanden som råder i Sverige.

När man tänker på tak ska man tänka Mataki. Mataki har funnits i över ett sekel och omfattar oerhört mycket kunskap om hur det nordiska klimatet påverkar takkonstruktioner, vilka material som ska användas för att taket ska hålla längre och hur man kan miljöanpassa taklösningen. Mataki är en svensk materialproducent och som har en väletablerad position på marknaden i Norden.

Takets centrala funktion
Taket är egentligen en utav de viktigaste konstruktionsbitarna i en fastighet. Det utsätts för hårda påfrestningar från klimatet och måste samtidigt skydda byggnaden från vatten och för att inte glömma estetisk funktion. Trots sin centrala roll riskerar taket att hamna bland de sista prioriteringarna i bygget. Nordic Waterproofings marknadschef Johan Ljungberg understryker att det kan bli ett mycket kostsamt misstag, taket borde prioriteras och byggas rätt från början för att undvika stora skador och kostnader längre fram.
– Vi tror på våra produkter och lämnar 15 års tätskiktsgaranti på tak från Mataki. Det vågar vi göra eftersom vi arbetar med certifierade och välutbildade takentreprenörer över hela Sverige, så kallade Mataki Partners. Vi anser att vi har ett tryggt produkt- och servicepaket där hela kedjan från materialval till utförande är noga kontrollerat.

Modern takpapp är långsiktigt hållbar
Eftersom en modern takpappslösning från Mataki håller dubbelt så länge än takpapp för 20 år sedan och fortfarande behålla sin flexibilitet under hela tiden och därmed underlätta för renovering av taket så är lösningen en del av det hållbara byggandet.
– Produkten har utvecklats kraftigt under de senaste decennierna och idag används enskiktslösningar som sparar stora mängder material. Taket blir lättare att hantera och installera och man sparar både på miljön och ekonomin, poängterar Johan Ljungberg.
Mataki utbildar takentreprenörer över hela Sverige som ska installera tak från Mataki. Traditionellt så monterades taklösningen genom att man svetsade ihop fogarna med gasol, men idag finns möjligheten att används varmluft istället vilket gör installationsarbetet betydligt säkrare.

Mataki bidrar till den hållbara utvecklingen
Mataki har ett stort applikationsområde och utvecklar nya lösningar hela tiden. En av de senaste innovationerna är en högreflekterande takbeläggning som sparar stora mängder kylenergi. Mataki I-Reflex, som lösningen heter, målas direkt på taket och förhindrar uppvärmning som annars medför att man måste kyla fastigheten.
Lösningen bygger på nanoteknik och har redan testats av First Hotel i Köpenhamn, som genom att måla om taket på sin kylanläggning lyckats sänka årsförbrukningen med 45 000 KWh. Det är en enorm besparing som motsvarar ca tio procent av den tidigare förbrukningen för kylanläggningen. Det handlar om ca 27 ton mindre koldioxidutsläpp, samma mängd utsläpp som genereras av 17 000 mils bilkörning.
– Vi tycker det är fantastiskt spännande att få vara med och bidra till en hållbar utveckling genom att marknadsföra Mataki I-Reflex. Det är verkligen en produkt som ligger rätt i tiden, kommenterar Mats Lindborg, VD Nordic Waterproofing.