Mån 4 dec / År 41 / Nr 5 2023

Modernt lösningsorienterat verkstadsföretag växer

Nisch mot laser- eller vattenskurna samt kantpressade produkter. Vattenskärning i såväl tunna som tjocka material, laserskärning i komplexa former samt kantpressning – Örnsköldsviks Skärcentra AB, ÖSAB, är en helhetsleverantör av det mesta inom både enkla och avancerad skurna plåtdetaljer.

Verksamheten etablerades 2013, då med toppmodern utrustning och företaget har sen dess haft en stadig tillväxt och bland annat tilldelats Dagens Industris gasellpris, som det företaget i Ångermanland som ökat sin tillväxt mest under perioden 2014-2017, med hela 330 procent. Idag är ÖSAB en av Norrlands främsta aktörer inom plåtskärning.
Från ÖSAB skickas hundratals artiklar i månaden till kunder främst i Norrland, samt en del i övriga Sverige. Samtliga artiklar är graverade med artikelnummer och ordernummer samt om kunden önskar även QR-koder eller streckkoder. Inom den tillverkande industrin finns många stora utmaningar, varav den ständiga jakten på effektivitet. För att kunna garantera hög kvalitet till ett rimligt pris måste industrin samt dess underleverantörer i ett högkostnadsland som Sverige verkligen hänga med i utvecklingen av effektiva processer. Här är ÖSAB ett praktexempel som med moderna maskiner och användande av senaste tekniken möter kraven inom branschen. Ett bra exempel på detta är när ritningsunderlag saknas hos ÖSABs kunder så erbjuds tjänsten 3D-skanning. Genom 3D-skanning kan de flesta detaljer återskapas för tillverkning. I vattenskärmaskinen skärs även andra material än plåt, såsom plaster, sten, gummi, trä och glas etc.

Framgångsfaktor med mångfald
Hos ÖSAB är över en tredjedel av de anställda utlandsfödda, dessa personer har varit en stor del av företagets framgång.
– Genom att ta del av erfarenhet från människor med olika bakgrund och kunskap har det skapat en stor konkurrensfördel för ÖSAB, vilket bland annat lett till ökad produktivitet. Engagerad och teknikintresserade personer oavsett bakgrund har varit vårt ledord vid rekrytering av personal och där har vi sett att det är relativt enkelt att hitta människor med de egenskaperna om man jobbar med mångfald, säger ÖSABs vd Andreas Byström.

Lever på unik kompetens och teknik
Ett 15-tal anställda jobbar dagligen för att finna lösningar på utmaningar från kunder med önskemål om den enklaste plåtbiten till kunder med krav på komplicerade snitt. Tack vare en mycket avancerad maskinpark kan ÖSAB lösa i stort sett vilken form som helst – och dessutom se till att få jobben gjorda med korta ledtider. Flexibilitet, kvalitet och korta ledtider är en ren överlevnadsfråga när lågkostnadsländerna pressar priserna. Samtidigt lever ÖSAB mycket på unik kompetens som bidrar till ökad kvalitet i slutprodukten.
– Vår personal är mycket ambitiös, duktiga och teknikintresserad. Det är deras förtjänst att vi lyckats så bra sedan starten och vi kommer att fortsätta vår tillväxtresa tillsammans, avslutar Andreas Byström.