Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

MODIS – en ledande restauranggrupp i Stockholm

MODIS Restauranger AB är en restauranggrupp som startade sin verksamhet på 80-talet med personalmatsalar i Stockholmstrakten.
De senaste åren har MODIS breddat sin verksamhet och har även restauranger som är öppna för allmänheten.

MODIS Restauranger AB, som är en förkortning för Mat och dryck i Sverige AB, startades av Wolfgang Schlachter 1986 under namnet Stockholms Företagskrogar. Hans första uppdrag var att driva en lunchmatsal åt Stockholms Lokaltrafik.
Stockholms Företagskrogar har expanderat utanför huvudstadens gränser och för att få ett mer passande namn heter koncernen numera MODIS Restauranger.
– I gruppen ingår idag ett 25-tal företagsrestauranger och ett par öppna verksamheter, som till exempel Restaurang Jonas på Fleminggatan och F/B Sea i Nacka. Det är dag- och kvällsrestauranger som är öppna för allmänheten, berättar Ulla-Britt Reimer, VD på MODIS Restauranger AB.
Moderbolaget driver även Restaurang MODIS i Vattenfalls huvudkontor nära Friends Arena i Solna. Även denna är öppen för allmänheten och ska byggas ut med en bar och stor uteservering i år.
Affärsidén för MODIS är att låta restaurangchefer vara delägare i lokala dotterbolag. Många av dotterbolagen bedriver personalrestauranger åt storföretag som Posten, Fortum och Skandia.
– På rena personalrestauranger, som till exempel Rikspolisstyrelsens restaurang, får inga utomstående komma in, men på de flesta andra kan man äta under lunchtid. De olika företagen har dessutom en beställningsverksamhet, men det varierar beroende på vad det är för företag, berättar Ulla-Britt Reimer.
Sedan den 1 januari i år ansvarar MODIS också för personalrestaurangen åt Saabs cirka 1 500 anställda i Järfälla.

En hög kompetens
– Vi har en stor kompetens på restaurangerna och en hög ambitionsnivå hos personalen. Det beror på att restaurangägarna kan yrket och vet hur de ska handskas med råvaror, personal och gäster, säger Ulla-Britt Reimer. Ett exempel på att ägarna har hög kompetens är att restaurangchefen på Restaurang MODIS i Solna, Jonas Franzén, har blivit utsedd till lagledare för det svenska kocklandslaget. En av anledningarna till den fina utmärkelsen är att han varit lagkapten för ett regionalt Stockholmslag, som tagit hem ett OS-guld i matlagning.

En bra samarbetspartner
Visionen för MODIS Restauranger är att uppfattas som en bra samarbetspartner där professionalism, långsiktighet och pålitlighet är honnörsord. Det är korta beslutsvägar som gäller mot uppdragsgivarna.
Den beräknade omsättningen för MODIS Restauranger 2013 är drygt 200 miljoner kronor.
– Vår framtidsvision är att stanna kvar på marknaden och sköta om de restauranger vi driver på bästa sätt, säger Ulla-Britt Reimer, som är kock i grunden. Hon har arbetat på MODIS Restauranger i drygt 20 år och innehar VD-posten sedan 2004.