Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Mölltorps Gjuteri tror på framtiden i sin bransch

Mölltorps Gjuteri har funnits sedan 1952.
Och man hoppas finnas kvar i branschen i många år till.
– Vi tror att det finns en marknad för våra produkter även i framtiden, säger vd:n Marie Nordh som jobbat i företaget i 30 år.

Mölltorps gjuteri strax söder om Karlsborg, bedriver gjutning , bearbetning och svetsning och affärsidén är att tillverka gjutgods i gråjärn och segjärn i korta och medellånga serier.
Mölltorps Gjuteri huvudsakliga verksamhet handlar om att gjuta detaljer i korta serier och enstycksdetaljer till tillverkningsindustrin inom både Sverige och Norge.
Företaget tillverkar också prefabricerade rostfria rörinredningar till bland annat avloppsreningsverk och står även för monteringen av själva inredningen.

Framtidstro
Mölltorps Gjuteri har cirka 800 olika modeller, både kunders och egna, som tillverkas under året såsom rördelar, lyktstolpar och andra utsmyckningsdetaljer. Slussportar längs Göta kanal, maskingjutgods, tryckkärl och luftningsbrunnar är andra exempel.
Några av företagets största kunder är till exempel AVK Norge, Metso Sweden, Weir Minerals Sweden AB och Hammarby Bruk.
– Gjuteribranschen har gått upp och ned i alla år och har varit en svacka ett tag. Men jag hoppas och tror att det ska vända snart. Jag tror det finns ett behov av svensktillverkat gjutgods och det kommer att visa sig framöver, säger vd:n Marie Nordh och fortsätter:
– Vi har redan märkt att en del gjutgodsbeställare börjat plocka hem sina modeller från lågkostnadsländer.

Kungliga lyktstolpar
Men företaget gör annat också. Efter köpet av Jerle bruk så övertog Mölltorps Gjuteri tillverkningen av den så kallade Jerle-kaminen och när det gäller lyktstolpar så gör Mölltorps gjuteri lyktstolpar åt flera av Sveriges kommuner.
Drottningholms slott valde för övrigt företagets lyktstolpar och företaget har levererat ett 100-tals stolpar dit.

Ny design
Mölltorps Gjuteri har även startat ett samarbete med designern Anna Elzer Oscarson som formger produkter i gjutjärn för första gången i sin karriär. Hon har tagit fram en lyktstolpe, baserad på företagets redan etablerade lyktstolpar men har givit den en mer fyrkantig form. Hon har även designat tre tillhörande trädgårdskrukor och på så sätt skapat en liten familj i samma grundform.