Fre 19 aug / År 40 / Nr 3 2022

Monteringsfärdiga bostadshus från Munkfors

Inriktningen hos Husindustrier AB i Munkfors är produktion av prefabricerade moduler till flerbostadshus.
– Vi tillverkar flerbostadshus upp till sju våningar och bygger till egen förvaltning, berättar Lars-Erik Rhodin, vd på Husindustrier AB.

Husindustrier startades 2010 och drivs av Lars-Erik Rhodin och hans son Magnus Rhodin. Företaget sysselsätter tolv anställda.
– Vi bygger våra hus i större orter överallt i Sverige. Just nu är det många universitetsstäder som har behov av nya bostäder, säger Lars-Erik Rhodin.
Modulerna tillverkas med en bärande stomme i träkonstruktion som bekläds med gips- och spånskivor samt isoleras med mineralull för att uppnå erforderliga brand- och ljudkrav. Modulerna målas och inreds, i badrummen monteras porslin och all rörinstallation utförs.
Ventilation, värme och elinstallationer utförs för att lätt kunna sammankopplas vid montering på byggplatsen. Fasader och takbeklädnad anpassas till respektive ort och tomt.

Erbjuder helheten
Vi köper mark av kommunen eller någon annan, tillverkar husen i fabriken och monterar dem på plats. Vår styrka är att vi gör allt själva, säger Lars-Erik Rhodin.
Husen som Husindustrier AB bygger förvaltas och hyrs ut av systerbolaget Husinvest AB. Företagets vision är att skapa ett tryggt och bra boende för sina hyresgäster till rimliga priser samt bistå med service på bästa möjliga sätt.
Just ny bygger Husindustrier ett hus i Upplands Väsby, som ska inrymma 30 lägenheter.

Nöjda hyresgäster
– Hyresgästerna är mycket glada över att vi finns. Många har ju stått i bostadskö i kanske åtta-tio år och är jätteglada när de får ett förstahandskontrakt, säger Lars-Erik Rhodin.
Lämpliga användningsområden för Husindustriers tillverkning är, förutom vanliga bostadshus och studentbostäder, även äldreboenden, hotell och kontorsbyggnader. Företaget kan förutom att leverera moduler till byggföretag även utföra montage och färdigställande.
– Då behovet av bostäder är stort och processen med byggnadslov är seg så ser vi oss ständigt om efter ny mark. Målet är att expandera till nya orter och skapa större bestånd, säger Lars-Erik Rhodin avslutningsvis.