Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

MTA ser utvecklingsmöjligheter i Varberg

Det halländska byggföretaget MTA Bygg & Anläggning är med i flera av regionens främsta utvecklingsprojekt. Det kom därför inte som en större överraskning när Halmstads Näringsliv utsåg MTA till årets entreprenör 2018. Dessförinnan hade företaget redan fått utmärkelserna årets marknadsförare 2012, och årets kompetensföretag 2016.

På MTA gör man det man lovar och säger att man ska göra. Med hjälp av tydlighet, öppenhet och ärlighet har de tre entreprenörerna bakom MTA lagt grunden till en företagskultur som kännetecknas av skarpt entreprenörskap och enkla beslutsvägar. Det har visat sig bli ett framgångsrikt koncept – vilket utmärkelserna i regionala näringslivsgalor också vittnar om.
Sedan verksamheten startade i Halmstad 2010 har MTA utvecklats till ett av regionens största företag inom bygg och anläggning. Redan 2013 öppnades ett kontor i Varberg, och 2015 tog man steget in på den skånska marknaden med etablering i Helsingborg. Allt pekar på en fortsatt expansion i sydvästra Sverige.

Ser utvecklingsmöjligheter i Varberg
Varberg växer och det för med sig stora utvecklingsmöjligheter för MTA. Företaget medverkar redan i flera av regionens främsta och största byggprojekt, och har redan färdigställt projekt av riksintresse i form av nya logistiklokaler, fabrikslokaler, äldreboende och bostäder i hela södra Sverige.
– Att vi startade upp verksamheten just i Varberg kan kopplas till kommunens och vår egen ambition för bostadsutveckling, säger Tommy Zryd, vd samt delägare i MTA.
MTA fick 2013 en tomt tilldelad i Breared som var öronmärkt för bostadsbyggnation. Målet var att bygga mellan 200 – 250 nya bostäder i området och eftersom MTA tidigt satte organisk tillväxt som strategi såg grundarna en stor potential att växa i Varberg med hjälp av detta projekt.
– Vår tanke var att växa kring detta projekt, men planprocess och tillstånd har tagit fem år så det är först 2018 som vi har kunnat starta byggnationen. Då byggnationen inte kom igång som väntat så har vi under tiden etablerat flera andra långsiktiga samarbeten i Varberg och vuxit kring dessa, berättar Andreas Granberg, marknadschef och projektansvarig på MTA.
Andreas syftar bland annat på samarbetet med Bildepån i Varberg, där man i flera omgångar samverkat kring utvecklingsprojekt. Ett långsiktigt samarbete har även etablerats med Derome, där MTA nyligen färdigställde en ny husfabrik i Väröbacka.

Skapar ett nytt landmärke
Det omtalade bostadsprojektet i Breared, som kallas Alunskiffern och som ligger alldeles intill Apelviken, är nu påbörjat. MTA vill vara med och vidareutveckla Varberg som bostadsort tillsammans med andra aktörer.
– Vi ska skapa ett nytt landmärke för Varberg söderifrån. Det var tanken både från vår och från kommunens sida redan 2013, och det känns fantastiskt att få förverkliga det nu, säger Tommy Zryd.
Det blir ett nytt äldreboende på 54 lägenheter samt 36 hyresrätter inom trygghetsboende som byggs i MTA:s regi men som ska drivas av Attendo och ägas av Eirhem. I samma kvarter som äldreboendet och trygghetslägenheterna kommer även 155 bostadsrätter att byggas – alla med ljus och öppen planlösning och milsvid utsikt från generösa balkonger. Lägenheterna är tänkta att fördelas i ett tolv- och ett tiovåningshus med parkeringshus som byggs under innergården.
Byggherrar för bostadsrätterna är Trollängen Bostad AB, MTA bygg och anläggning, Midhem samt Wilgus invest.