Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Mullsjö Alpin välkomnar med snö i backarna

Mullsjö Alpin är troligtvis södra Sveriges mest snösäkra skidanläggning. Det är också en av få som praktiskt taget kan garantera snö under en längre period. Ägare Michael Lindberg betonar att anläggningen ofta öppnar först och stänger sist bland de som finns i landets södra regioner.

Före detta golfinstruktören Michael Lindberg har funnit ett nytt kall i en av Sydsveriges mest omtyckta alpinanläggningar. Mullsjö Alpin är ett omtyckt resmål bland barnfamiljer och semesterfirare som ofta besöker anläggningen först för att därefter turnera vidare till någon större snöresort längre upp i landet.
– Det som framförallt driver mig vidare är att jag är medveten om att anläggningen verkligen är uppskattad bland besökarna. Det finns en enorm utvecklingspotential i det och varje år blir lite som en nystart eftersom verksamheten ständigt förfinas och förnyas, ibland bara genom någon mindre detalj och ibland lite mer omfattande, berättar Michael.

Snösäker anläggning
Verksamheten är förvisso säsongsbetonad och mycket beroende av klimatet, men Michael Lindberg har fullt upp under hela året. De praktiska förberedelserna inför vinterhalvåret och snösäsongen påbörjas redan i september.
– Innan vi kan öppna krävs det mycket förarbete, inte minst den tid det tar att klippa ner gräset i alla branterna – ett arbete som vanligvis tar flera veckor i anspråk. Även genomgång av all snöutrustning och liftar är ett tidskrävande arbete, fortsätter Michael.
Allt ska förberedas, inklusive skishoppen, för att stå klart lagom till återöppnandet som brukar vara i början av december. Säsongen sträcker sig därefter från december till slutet av mars.
– Man kan utan tvekan säga att detta är den mest snösäkra anläggningen i Sydsverige, och det är tack vare ett mycket bra snössystem som vi valt att investera i. Vi har ett 60-tal snökanoner som kan tillverka 600 kubikmeter snö i timmen, vilket säkerställer tillförseln av snö som blir åkbar redan efter ett par dygn med cirka fem minusgrader.

Heltäckande utbud
Mullsjö Alpin är en mångfacetterad anläggning med sju pister i varierande svårighetsgrad. Här samsas barn- och nybörjarbackar med avancerade fall och puckelpister. Dessutom finns det hopp i olika svårighetsgrader för de som åker snowboard.
I toppstugan på just toppen av anläggningen, och föga förvånande med en helt fantastisk utsikt, hittar man Knaggebobacken Restaurang och Café. Här kan man köpa fika eller bara sätta sig och ta en öl eller ett glas vin, men det finns även en tilltagen meny för den som är hungrig. I toppstugan finner man även den välutrustade skishoppen, där man kan hyra både slalom- och snowboardutrustning samt beställa skidlektioner.
– Vi samarbetar med ett antal hotell i området och det finns bland annat campingplatser, stugor och gruppboenden att tillgå. Genom våra samarbeten är vi en heltäckande ski resort i södra Sverige, avslutar Michael Lindberg med.