Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Munkedal blir logistiknav

Munkedal ligger mitt i Bohuslän och i nära anslutning till några av Nordens största arbetsmarknadsregioner. Stora infrastrukturella satsningar knyter ihop regionerna och Munkedal är en av de stora vinnarna, menar Jan-Erik Larsson, näringsliv- och landsbygdsutvecklare i Munkedals kommun.

Sedan många år är pappersindustrin med Arctic Paper grunden i näringslivet i Munkedal. Tack vare goda kommunikationer med både E6 och järnväg håller kommunen också på att utvecklas till ett centrum för logistik.
– Vi står nu redo och har nyligen lanserat en etableringsservice, Position Väst, som är tillgänglig via nätet. Med Position Väst hoppas vi kunna nå ut till en större målgrupp och effektivt marknadsföra de värden som Munkedal har i form av bra logistik och god service, säger Jan-Erik Larsson.

Både Bohusbanan och Lysekilsbanan är starka resurser för att utveckla person- och godstransporter ytterligare. Hela fem avfarter från E6 finns inom kommunen vilket betyder att alla kommunens tätorter och landsbygd har nära till motorvägen mellan Göteborg och Oslo.
En intressant utveckling pågår just nu, där syftet är att etablera ett större logistikcentrum mellan Håby och Gläborg där både torr- och fryslager planeras för den marina beredningsindustrin i Sverige och Norge.

Närheten till Norge är en stor fördel. I Dingle har New Wave sitt lager för profilkläder och i takt med att lager och logistik växer längs E6 utvecklas även detaljhandeln.
– Pappersindustrin är vår ryggrad, den har fött mycket annan utveckling i vår kommun som idag har ett differentierat och konkurrenskraftigt näringsliv. Vi har en uppsjö av framgångrika småföretag, framför allt inom byggsektorn och den gröna näringen, men även inom andra områden som exempelvis handel, poängterar Jan-Erik.

Sveriges bästa laxfiske och mycket mer
Trots att kommunen är relativt liten med drygt 10 000 invånare är Munkedal levande året om tack vare det rika utbudet av olika idrottsevenemang, kulturupplevelser och friluftsaktiviteter.

Munkedal är speciellt känt för läget intill fjorden med ett rikt naturliv. En av Nordens mest kända kanotleder löper genom kommunen. Fisket är också stort, vilket turism- och fritidsansvarig Lars-Åke Winblad kan vittna om.
– Vi har ett av Sveriges bästa lägen för laxfiske, bland annat. Mörrum anses vara det bästa, men jag vill framhärda att vi är minst lika bra här i Munkedal, säger Lars-Åke, som även är ordförande i Örekilsälvens fiskeområdesförening.
Även om det är Tanum som stoltserar mest med sina hällristningar har även Munkedal en ansenlig skara att skylta med. Varje år anordnas aktiviteter kring hällristningarna på Lökeberg, i närheten finns också en av Bohusläns finaste badplatser.
– Många känner också Munkedal som hemvist för en av landets finaste golfbanor. Torreby golfklubb har definitivt Sveriges mest anmärkningsvärda klubbhus i ett av de få slott som finns i Bohuslän, uppfört 1887.
Till Munkedal kommer upplevelseresenärer som värdesätter naturen och som vill uppleva något annorlunda. Bohuslän är en världskänd kustregion, det tar Munkedal också vara på, men här finns så mycket mer att uppleva, menar Lars-Åke Winblad.