Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Mycket att uppleva i den tornedalska världen

Tornedalen är ett av Lapplands vackraste och mest upplevelserika naturområden. Här finns bland annat Kukkolaforsen, vida känd för sina goda fiskelägen och möjligheter till forsränning för den mer äventyrliga själen. Den storslagna naturen i området bjuder på både lugn och kreativ inspiration – som bäddat för lyckade möten.

Kukkolaforsen är en mytomspunnen plats i Tornedalen. Det traditionella sikfesten som fortfarande anordnas årligen har anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden, men troligtvis har det fiskats sik i dessa rika vattendrag långt innan dess. Området kallas även för Bastuns och Sikens Rike, ett passande namn när man ser till vilka verksamheter som bedrivs här.

Upplevelsecentrum utöver det vanliga
Kukkolaforsen är en del av Torne älv, som rinner mellan Sverige och Finland, däribland igenom Kukkolaområdet i svensk-finska Haparanda-Tornio. Kukkolaforsen turist och konferens AB söker ta vara på det allra bästa med områdets karaktär och paketera det till minnesvärda upplevelser.
Här finns både konferens- och övernattning, restaurangverksamhet och inte minst naturupplevelser väl värda ett besök. Eller flera. Kukkolaforsen turist och konferens har satsat över 15 miljoner kronor på att bygga ett nytt hotell för att möta efterfrågan på konferensmarknaden samt även den europeiska vinterturismen. Nu finns här ett komplett konferenshotell, stugor, camping och inte minst en levande bastukultur där man erbjuder 15 olika bastubad samt ett spännande bastumuseum.
Många har redan upptäckt det unika med Kukkolaforsen, som med liv och rörelse blir en ny upplevelse varje gång.
– För den som gillar fiske och friluftsliv är detta ett paradis, men även för den som vill koppla av med bastubad och egentid. Vi vågar lova en upplevelse utöver det vanliga här i vårt upplevelsecentrum i den tornedalska världen, säger Martin Spolander, som driver familjeföretaget tillsammans med hustrun Johanna samt svågern Mathias.
Kukkolaforsen turist och konferens drivs nu vidare i andra generationen, men det är fortfarande samma grundtankar som genomsyrar företaget, liksom en unik kultur.
– Haparanda-Tornio är både svenskt och finskt, eller varken svenskt eller finskt. Kulturen i området är i alla fall unik och liknar ingen annan vare sig i Sverige eller Finland. Det är just den unika kulturen som många vill uppleva och som ger området kring Kukkolaforsen sin dragkraft, enligt Martin.

Spännande historia och rik matkultur
Torne älv är fortfarande livsnerven i området kring Kukkolaforsen, som den även var under flera århundraden då man levde på att fiska lax i området. Idag är företagsamheten av en annan karaktär och mer inriktad på turism, men fortfarande med älven som utgångspunkt.
– Vi ska bevara den tradition som funnits i samband med fisket här. Det byggs exempelvis fortfarande långa bryggor som kallas pator ut i älven, från vilka man enkelt kan håva in fisken under sommarhalvåret. Det är speciellt gynnsamt om man är ute efter att fånga sik, och de metoder som används idag är ungefär samma som användes under medeltiden, upplyser Martin Spolander.
Att det serveras lokalt fångad fisk som förädlas på olika sätt i den lokala restaurangen är en självklarhet och en prägel på Kukkolaforsen turist och konferens som anläggning. Andra råvaror som lokalt viltkött och svamp som plockas i skogarna kring Kukkola är också populära i restaurangen. Det är med andra ord ett stort stycke historia och en rik matkultur man möts av under ett besök vid Kukkolaforsen.