Sön 5 dec / År 39 / Nr 4 2021

Nåiden bygger premiumboende inpå skärgården

Det norrbottniska bygg- och anläggningsbolaget Nåiden Bygg är med och utvecklar Luleås nya framtida vid Södra hamn. Nåiden bygger nämligen framtidens drömboende i projektet Kuststad, som egentligen är tre delprojekt för tre exklusiva kvarter som byggs mitt på den torrlagda gamla hamnbassängen.

Kuststad blir Luleås mest havsnära boende alldeles inpå småbåtshamnen och skärgården.
– Tanken med Kuststad är att förena hela stadens utbud med skärgårdens lugn. I området Södra hamn bor man centralt – men med utsikt över småbåtshamnen och troligtvis även med egen båtplats i Luleås största fritidsbåtshamn, säger Per-Ola Patomella, arbetschef inom Nåiden.
Intresset för Kuststad är bland det största som Patomella sett under sin tid i branschen. Det beror dels på Luleås expansion och behov av nya bostäder – men ännu mer på läget och att man söker sig närmare havet. För vem vill inte bo med havsutsikt?

300 nya bostäder i Kuststad
Det lokala byggföretaget Nåiden har fått i uppdrag av Innerstadsfjärden AB att bygga de tre nya kvarteren som ingår i Kuststad. Sammantaget blir det omkring 300 nya lägenheter och minst dubbelt så många båtplatser. Bygget påbörjades redan 2016 och den första etappen är snart inflyttningsklar.
– Försäljningen har gått över all förväntan, bekräftar Per-Ola Patomella. Enbart för första etappen fick vi flera tusen intresseanmälningar och det bådar gott för kommande etapper.
Nåiden och Innerstadsfjärden planerar även för andra typer av lokaler i området, såsom caféer och restauranger, för att skapa trivsel och en levande stadsdel. Parkeringshus byggs under jord för att spara värdefull markyta. Utvecklingen av småbåtshamnen ligger på Ettans Båthamn AB.
Hela projektet med alla lägenheter och båtplatser beräknas vara färdigställt till 2021.

Växer med regionen
Nåiden har kompetens för att utföra i princip alla typer av byggnationer. Utvecklingen av Kuststad är ett av Luleås största bostadsprojekt, men samtidigt pågår andra stora byggnationer i Nåidens regi över hela Norr- och Västerbotten samt Sundsvallsregionen.
– Vi är bland annat involverade i att flytta Kirunas stadskärna och ska vara med och bygga hundratals nya bostäder där. Vi bygger även en ny skola i Gällivare, informerar Per-Ola Patomella.
Nåiden fokuserar mycket på Norrbotten men har i skrivande stund nya projekt på gång i Skellefteå och Umeå i Västerbotten.
– Efter det framgångsrika projektet med byggnationen av Hjältarnas hus, ett anhörigboende på sjukhusområdet i Umeå, har vi lyckats stärka vår position avsevärt i regionen. Vi ser fram emot att få växa tillsammans med regionen, avslutar Patomella med.