Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

När bara det bästa är gott nog

Kan en liten familjeägd godisfabrik förändra världen? Alla som känner till historien bakom Bubs Godis, stolt utvecklare av den numera kultförklarade Hallonlakritsskallen, svarar nog ja på den frågan. Med fokus på schyssta villkor både i leverantörsled och på arbetsplatsen, samt i valet av råvaror, transporter och sponsring, ser man till att förändra både i stort och smått.

Hallonlakritsskallen är en av Sveriges mest sålda och uppskattade godisbitar. Den har fått sällskap av fler goda skallar under åren, liksom andra spännande varianter i olika form, färg och smakkombinationer. Numera finns Bubs Godis sortiment som färdiga påsar, lösgodis och det senaste – som chokladkaka.
– Produktutveckling har varit det centrala sedan företaget etablerades i början av 1990-talet. Det är fortfarande samma ägare som driver och utvecklar företaget, med samma värderingar som särskiljer Bubs Godis än idag. Allt sedan starten har nya, överraskande smaker och former varit tongivande, liksom ett gediget hållbarhetsarbete med fokus på alla aspekter av hållbarhet, säger Henrik Elfwing, vd för Bubs Godis.
Sin vana trogen väljer Bubs Godis att trotsa alla regler med sin senaste investering. Chokladkakan, som inte bara är formad som små länkade skallar utan också fylld med dubbla kombinationer av smaker som kan härledas till sött och salt, erbjuder det bästa av flera världar. Precis som Bubs Godis i övrigt.

Det bästa av allt
Det är ingen överdrift att säga att Bubs Godis är en trendsättare. Företaget har förändrat godisbranschen på flera sätt – och då inte enbart när det gäller nya smaker. Allt godis tillverkas utan onödiga tillsatser och naturligtvis helt utan palmolja och AZO-färger. Dessutom är skumgodis från Bubs Godis helt gelatinfritt då man genom en egen innovation använder potatisprotein istället. Bubs Godis står helt enkelt för gott som gör gott i flera led.
– Många kommer nog in på diskussionen om socker. Vårt godis innehåller socker, men att äta en godisbit då och då är inte farligt om man håller en sund och aktiv livsstil i övrigt. Vi ser till att stötta det genom att sponsra olika idrottsevenemang för ungdomar, och vi lägger även mycket kraft och resurser på att förbättra barns villkor genom att stötta BRIS, fortsätter Henrik Elfwing.
För att bidra till en mer hållbar tillverkningsindustri har fabriken uppgraderats flera gånger om, och är idag marknadens mest moderna för godistillverkning med flera helautomatiserade processer. Den högeffektiva tillverkningen tar vara på det mesta av råvaran med försvinnande lite spill, och samtidigt är den högteknologiska miljön en spännande arbetsplats.
Engagemanget sträcker sig dessutom långt bortom Sveriges gränser, vilket bland annat märks i avsaknaden av animaliska tillsatser och gelatin, men också i att alla färdigpackade påsar liksom chokladkakorna är Fairtrade-märkta.

Siktar på nya marknader
Att göra skillnad har alltid varit viktigt för Bubs Godis utveckling. För att fler ska kunna njuta av kvalitetsgodis som samtidigt står för utveckling, rättvisa och inte minst miljöhänsyn söker företaget bredda sin geografiska spridning.
– Vårt godis är redan omtyckt i hela Skandinavien. Nu hoppas vi på en expansion mot övriga Europa, där bland annat Storbritannien står för en stor marknadspotential. Vi kommer att ha en del marknadsaktiviteter nu för att nå nya tillväxtmål på fler marknader, avslöjar Henrik Elfwing.
Bubs Godis har genomgått en fantastisk resa sedan starten och står idag redo med ett bredare sortiment – fortfarande stadigt rotade i den småländska myllan där omtanke, hållbarhet och innovation är viktigast för framtiden.