Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Närheten till vatten lockar turisterna till Västerås

Västerås har blivit ett allt populärare turistmål.
Här finns både utflyktsmål, aktiviteter och evenemang och så närheten till vattnet.
– Mälaren är en mötesplats både för turister och västeråsare, säger Pernilla Törngren på Turistbyrån.

Västerås har anor som industristad. Företag som ICA, Hennes och Mauritz och ABB har sitt ursprung i staden, men på senare år har Västerås även profilerat sig som mötes och evenemangsstad.
Mälaren spelar en viktig roll i utvecklingen.  Den uppskattas av både Västeråsare och turister som shoppar, fikar, äter god mat eller bara flanerar längs vattnet. Här finns ett stort utbud av båtturer men även en central playa och en cabelpark.   
– Men vi använder Mälaren hela året. På vintern är det idealiskt att åka långfärdsskridskor och vi har föreningen Västerås ideella plogare som håller koll på det aktuella isläget på sjön, berättar Pernilla Törngren som är stolt över Västerås som evenemangs och turiststad.
– Ja, jag är stolt över företagen, aktörerna inom besöksnäringen som brinner för stan och dess utveckling. Under 2017 får vi till exempel två nya hotell i Västerås.

Domkyrkan nummer ett
Stans största utflyktsmål är Domkyrkan som förärats med tre stjärnor i Guide Michelin. Där ligger Erik XIV begravd och dit kommer turister från hela världen. Vallby friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseum och ligger också högt på listan tillsammans med, Skultuna mässingsbruk, Kungsbyns djurpark, Anundshög och Karlsgatan 2 där ni hittar både Västerås Konstmuseum och Västmanlands läns museum.
Sommaren 2014 invigdes ett nytt turistmål, Kokpunkten. Det är Sveriges första actionbad och är inrymt i ett 100 år gammalt ångkraftverk. Det är en åtta våningar hög byggnad med vattenrutschbanor, relax och aktiviteter för både stora och små som snart kommer vara stadens största utflyktsmål.

Staden är fylld av evenemang och ett av dom största under sommaren är Västerås City Festival 30 juni-2 juli. Där blandas konserter, kulturevenemang och marknasstånd i en härlig blandning.
– Eftersom Västerås varit en industristad så lämnade folk stan på somrarna förr. Det är en helt annan trend nu, säger Pernilla Törngren.

Giftermål i amerikanare
Den 7-9 juli är det så dags för Power Big Meet som är Europas största träff för amerikanska bilar. Mer än 20 00 bilar väntas till träffen och det fyller stadens hotell och närliggande campingplatser under tre dagar. I samband med Power Big Meet arrangerar Svenska kyrkan både drive in-bröllop och drive in-dop.
Några av stans hotell är rena turistattraktioner i sig. Hotell Hackspett som ligger 13 meter upp i stans ståtligaste ek i Vasaparken har blivit en populär turistattraktion precis som undervattenshotellet Utter Inn på Mälaren och det flytande hotellet Ooops hotell, också det på Mälaren.
– Hotellen är skapade av konstnären Mikael Genberg och är inte bara hotell. Upplevelse konst skulle man kunna kalla det, säger Pernilla Törngren.

Även restauranglivet i Västerås går mot en ny vår. Sex av stans restauranger finns med i restaurangguiden White guide och har bidragit till att sätta stan på den kulinariska kartan.
Och så måste vi nämna stans idrottsliv. Västerås är en gammal idrottsstad där Sveriges första konstfrusna bandybana en gång anlades och här finns följaktligen Sveriges mesta mästare i bandy – Västerås SK.