Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Närodlad potatis bra för både hälsa och miljö

När det pratas om mer grönt på tallriken – varför inte välja det som finns på hemmaplan? Potatis är ett utmärkt exempel på en mycket nyttig och god rotsak som trivs bra i vårt nordiska klimat.

Halland har den största samlade produktionen av potatis i Sverige och här bedriver Långås Potatis och Rotfrukter sin verksamhet tillsammans med lokala odlare. Närproducerat och hållbart är det odlarägda företagets signum.

Gör hälsan och miljön en tjänst
Potatis är en fantastisk råvara. Den växer bra i nordiskt klimat, den är hållbar över långa perioder och dessutom är den oerhört nyttig. Det är få andra livsmedel som är så versatila och som kan kombineras med så mycket andra livsmedel som potatis kan, med så stor variation gällande tillagning och servering. Kort sagt – vill man göra både hälsan och miljön en tjänst ska man äta potatis.
– Dagens medvetna konsumenter vet att ekologiska produkter som importeras från fjärran länder knappast bidrar till att minska livsmedelsindustrins klimatpåverkan. Lyckligtvis blir allt fler medvetna om vad det innebär för såväl miljön som det lokala samhället att välja närproducerat när det är möjligt, säger Jesper Sjögren, vd Långås Potatis och Rotfrukter.

Lever på volym
Konsumenterna betalar inte många kronor per kilo för potatis. För odlarna gäller det att få upp volymen till en nivå som gör att det går att driva verksamheten vidare. Trots att prislappen är låg så är det mycket arbete som ligger bakom potatisodlingen, som idag bedrivs i moderna lantbruk med välinvesterade maskinparker. För vinterpotatis tillkommer dessutom lagringstiden i kalla utrymmen som kostar mer för lantbruken.
– En stor utmaning för oss är att många inte är medvetna om vår vardag och hur mycket arbete som läggs ner för att konsumenterna ska kunna köpa närodlad potatis till så pass låga priser. Det är klart att vi vill öka medvetenheten kring det och samtidigt få fler att välja potatis framför de långväga importerade alternativen. Vi lever ju på volym, förklarar Jesper Sjögren.

Klimatförändringarna då?
Att odla i nordiskt klimat kan inte vara helt enkelt. Hur blir det då med klimatförändringarna som uppenbarat sig i form av extremtorka under de två senaste åren?
– De flesta odlare har lång erfarenhet och vet hur man ska anpassa sig efter klimatet, svarar Jesper Sjögren. I stora odlingskomplex finns bevattningssystem som kan stötta upp när regnet uteblir. Samtidigt ser vi att det är just de stora som kommer att finnas kvar, eftersom det är svårt för mindre odlare att få den volym som krävs för att investeringar i ett modernt lantbruk ska löna sig.