Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Nässjöbornas bekymmersfria boende utvecklas

Det kommunala bostadsbolaget i Nässjö, Fastighets AB Linden, går i nybyggartankar. I centrala Nässjö byggs redan 43 nya hyresrätter med Peab som totalentreprenör. För att möta efterfrågan behövs minst ett lika stort projekt till inom kommande år.

I småländska Nässjö har man nära till allt, även till sina grannar på andra orter i Sverige. Nässjö är nämligen en av Sveriges viktigaste järnvägsknutar för både persontrafik och gods. Här omlastas och hanteras stora mängder gods dagligen, och pendlare från alla riktningar åker genom Nässjö på väg till jobb eller studier.
Att bosätta sig i Nässjö är med andra ord smart för den som vill ha tillgång till bra kommunikationer. Det verkar som att fler har upptäckt det, då det numera är ont om bostäder och allmännyttans bostadsbolag har fått etablera en växande bostadskö. Dagens 1750 lägenheter är fullt uthyrda och för att skapa flyttkedjor behöver man komma igång med nyproduktion.
Ofta är det en äldre målgrupp som söker centrumnära hyresrätter, men i Nässjö finns ett blandat bestånd som passar alla målgrupper. Nässjö kommun har som mål att locka fler hemvändare tillbaka till orten men då måste det finnas attraktiva bostäder att tillgå.

Största bygget på länge
I skrivande stund pågår ett nybygge i kvarteret Blomberg i centrala Nässjö. Linden bygger med Peab som totalentreprenör 56 nya hyresrätter i storlek ett och upp till fyra rum och kök. Linden öronmärker dessutom 13 lägenheter av för särskilt boende.
Det nya huset blir på fem våningar med garage i källarplan. Samtliga lägenheter kommer att hålla en genomgående hög standard med kaklade badrum, välutrustade kök, samt tvättmaskin och torktumlare.
– Inflyttning blir i november 2019 och det ser vi verkligen fram emot. Kvarteret Blomberg är det första stora byggprojektet för hyresrätter på många år i Nässjö och vi ser redan nu ett enormt intresse med hundratals som ställt sig i kön enbart för just dessa lägenheter, säger Tomas Sandstedt, vd Fastighets AB Linden.
Att de nybyggda lägenheterna kommer att bli uthyrda omgående är högst sannolikt. För den som hellre vill bo på en mindre ort kan Linden även erbjuda ett mindre antal hyreslägenheter i Bodafors. Nästa nybygge kommer emellertid även det att bli i centrala Nässjö då efterfrågan är störst här.