Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

Nästa generations hotellås

Våra mobiltelefoner blir allt mer avancerade och innehåller allt fler kritiska funktioner. Numera kan vi med stor lätthet göra vardagsbestyr som att betala köp med mobilen, kontrollera tidtabeller för kollektivtrafiken och till och med låsa upp dörrar. Ett av världens största säkerhetsföretag har lanserat nästa generations teknik för nyckelfria hotellås – det enda som behövs är en vanlig smartphone och en krypterad digital nyckel.

Säkerhetsföretaget Kaba satte tidigt en ny standard i branschen med en ny typ av mekaniska lås. Det var för 40 år sedan. Sedan dess har företaget passerat milstolpe efter milstolpe, och med jämna mellanrum sett till att förnya marknaden med nya låslösningar som är lite smartare än föregångaren.
Nu ingår även hotellås i egen regi och en ny supportorganisation är under uppbyggnad för att serva den nordiska hotellmarknaden från Stockholm. Genom sammanslagningen med Dorma, som är världsledande inom dörrstyrning, räknar Kaba med att kunna bredda utbudet av produkter som förknippas med dörrmiljön ytterligare.

Präglas av innovationsrikedom
Innovationskraft är kännetecknande för Kaba och det märks tydligt då företaget lanserar nyhet efter nyhet inom många olika områden. Det började med mekaniska lås och en av de första lösningarna var Kaba 14, ett system bestående av en precisionscylinder med mycket högt dyrkmotstånd och extremt lång livslängd. Systemet har en unik dubbelsidig nyckel med frästa hål istället för taggar och än idag finns ingen annan lösning på marknaden som motsvarar den.
Samma innovationsrikedom som en gång präglade de mekaniska låsen genomsyrar nu de nya högteknologiska lösningarna som integreras i allt från krävande industriella miljöer till kontor och hotell.
– Det senaste är ett avancerat hotellås baserat på BLE-teknik (Bluetooth Low Energy) där användaren lätt låser upp dörren med hjälp av en digital nyckel som skickas krypterat via nätet och som fungerar på alla smartphones, upplyser Joakim Spångberg, Key Account Manager med fokus på Kabas nya hotellåssatsningar.

Från stora hotellkedjor till vandrarhem
BLE-tekniken kräver ständig uppkoppling och passar väldigt bra för större anläggningar. Kabas sortiment inom hotellås omfattar ytterligare en lösning som är lite enklare och som passar för mindre hotell, vandrarhem och hostels. Båda systemen är redan installerade på många anläggningar över hela Norden, uppskattningsvis rör det sig om omkring 8000 dörrar hittills.
– Vår styrka är bredden i erbjudandet – vi vänder oss till de allra största kedjorna men har samtidigt lösningar som kan användas av små familjeägda hotell och vandrarhem som exempel, påpekar Joakim Spångberg.
Kaba har via samarbetspartners och distributörer erbjudit hotellås under många år. Nu har verksamheten integrerats i egen organisation tillsammans med många andra unika låslösningar. Det innebär framförallt att Kabas hotellkunder får en bättre support eftersom allt finns under samma tak.

Rustar för expansion
Eftersom det byggs mycket hotell i Sverige och Norden utgör hemmamarknaden en viktig grundsten för framgång. Det finns också en gigantisk utbytesmarknad där gamla magnetkortsbaserade lås ska fasas ut. Nästa generations teknik är beröringsfri, enklare och mer tillgänglig.
– I framtiden kommer fler hotell att följa den här trenden, det är vi övertygade om och vi rustar för en kraftig expansion baserat på marknadens efterfrågan, säger Joakim Spångberg avslutningsvis.