Mån 6 dec / År 39 / Nr 4 2021

Naturliga material och genuint hantverk står sig

Lövsta Trähus har alltid fokuserat på genuint och hållbart byggande. Företagets vd och grundare Per-Anders Josefsson har under de senaste 30 åren byggt upp ett företagsklimat där man inte kompromissar med vare sig kvalitet eller miljö – och trots att man ej tar genvägar är det kostnadseffektiva hus som levereras.

På Lövsta Trähus lever det svenska hantverket kvar som en grundläggande del av företagets konkurrenskraft för framtiden.
– Vi bygger som man gjorde på farfars tid, det vill säga med gedigen kvalitet och fokus på det genuina hantverket och med naturliga material. Vi bygger för att husen ska stå under väldigt lång tid, och utgöra en långsiktigt hållbar investering för flera generationer framåt, säger Per-Anders inledningsvis.

Bygger fortfarande traditionellt
Idag är det inte många som fortfarande bygger traditionellt, bland annat med massivt trä i inner- och ytterväggar samt i yttertaken. Men för Lövsta Trähus är det självklart, och det kommer också att förbli så för framtiden, även om Lövsta Trähus precis som alla andra leverantörer uppdaterar sitt modellprogram varje år.
– Vi levererar mellan 40 – 50 hus om året och upptagningsområdet är hela Sverige. Vi har till och med en växande kundgrupp i Norge som vi tror på för framtiden. Vår framgång bygger på att fler upptäcker värdet av att satsa på det genuina och hållbara, konstaterar Per-Anders Josefsson.
Samtliga husmodeller bygger på samma framgångskoncept där den robusta konstruktionen med de massiva väggarna ger ett behagligt inomhusklimat med god akustik och bra energivärden. Här följer Lövsta Trähus Boverkets krav för att möjliggöra framtidssäkra investeringar för kunderna.

Kostnadseffektivitet med rätt kvalitet
Att köpa hus är ofta den största affären man gör i livet och därmed ett projekt som bör planeras noga. Det finns mycket att vinna på att i samråd med experter som har lång erfarenhet av husbyggnation planera sitt projekt in i minsta detalj för att säkerställa att allt stämmer överens med det man tänkt sig.
Även om Lövsta Trähus har färdigritade modeller är alla hus kundunika och beställda på plats i fabriken i Lövsta i Aneby kommun. Här finns nämligen en villavåning där kunderna själva får känna på materialen och skapa en känsla av sitt framtida hus. Många känner till fabriken sedan tidigare då man ryktesvägen hört om fördelarna med Lövsta Trähus som partner i att förverkliga husdrömmen.

Utvecklar företagsby
Per-Anders Josefsson är själv snickare i grunden och blev Årets företagare i Aneby för två år sedan. Han har för avsikt att fortsätta utveckla sitt livsverk med Lövsta Trähus, och har bland annat höjt kapaciteten i fabriken sedan förvärvet av Anebyhus gamla lokaler. I samband med det övertogs också ytor med befintliga hyresgäster.
– Vi har visioner för nya Lövsta industriområde som vi nu bygger om till en livskraftig företagsby. Här finns ytor som kan användas för att höja vår egen produktionskapacitet ytterligare – och det finns dessutom attraktiva etableringsmöjligheter för andra företag som vill utvecklas i Aneby, avslutar Per-Anders med.