Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Naturskön avkrok bjuder stort

Långt ute i vildmarken bjuds det på spännande äventyr och oförglömliga upplevelser. Skoterkörning, skidåkning, lerduveskytte, jakt och fiske – eller varför inte ett dopp i äkta norrländsk badtunna följt av en stunds avkoppling i norrskenets ljus. Svansele vildmarkscenter har något för alla och oavsett intresse så garanteras minnen för livet.

Svansele, bara namnet vittnar om naturlig harmoni. Mitt i denna fantastiskt natursköna avkrok har den innovative entreprenören Thorbjörn Holmlund skapat något unikt. Och han tröttnar aldrig – ständigt bollar han nya idéer varav många är mycket storslagna.

Landmärke för Norrland
Den största idén hittills är den nästan 50 meter långa älgen som Thorbjörn byggt delar av för att bevara byggrätten. Älgen ska stå mitt ute i vildmarken på berget Vithatten, med frambenen i Norrbotten och bakbenen i Västerbotten. Symboliskt för samverkan mellan länen.
– Idén fick jag redan i slutet av 90-talet, men det har varit några turer fram och tillbaka innan projektet kunde påbörjas. Efter positiva dialoger med ett antal samarbetspartners kan jag avslöja att jag räknar med att vår ikon ska var byggd inom fem år, säger Thorbjörn.
Älgen ska ha en mankhöjd på 35 meter och vara 12 meter bred. Denna bjässe, som kallas Stoorn, ska bli en tämligen unik konferensanläggning med festvåning och koncerthall. Det planeras till och med för restaurang. Utsikten är enastående. I klart väder ser man ända till Norge i väster och delar av Skellefteå stad i öster och däremellan orörd norrländsk natur.
– Stoorn är ett projekt som med största säkerhet kommer att generera kraftfulla kringeffekter. Vi räknar med att bygga upp ett storskaligt upplevelsecentrum för turism och Stoorn blir i sig själv ett landmärke för hela Norrland.

Tillvaratar naturens värden
Svansele vildmarkscenter är Thorbjörns befintliga anläggning – en jättesatsning med hotell, vildmarkscamper, vildmarksgruva, vildmarksutställning och fartfyllda aktiviteter.
– Jag började bygga upp Svansele vildmarkscenter för snart 20 år sedan. Jag sökte mig ut i naturen för att stressa av. Snart kom jag på att det går att ta vara på naturens värden och skapa en avkopplande miljö där man är helt omgiven av de fyra elementen, berättar Thorbjörn.
Svansele vildmarkscamp har fortfarande ingen ström. Som ljuskälla har man istället över 100 fotogenfacklor utplacerade längs stigarna. Campen används för kick-off, konferens och teambuilding och bokas av sällskap på några få – upp till över 100 personer.
Upplevelsen skräddarsys efter önskemål, några exempel på omtyckta aktiviteter är fyrhjulskörning, skoterkörning lerduveskytte och inte minst vatten-, is- eller snörännan som går från bastun ner till den varma badtunnan.

Bara fantasin sätter gränser
Maten som serveras på Svansele vildmarkscenters anläggningar är magisk, enligt Thorbjörn.
– Vi satsar givetvis även här på ett genuint och naturnära koncept. Vi köper allt som går att få tag på från lokala odlare och grossister. Det mesta av grödorna odlas i byn av Svansele Grönt till min stora glädje, säger Thorbjörn.
Det största matevenemanget på Svansele hade över 1700 gäster som njöt av vällagade norrländska specialiteter baserade på lokala råvaror som älg, ren och röding.
Lagom till jul dukar man upp en vildmarksbuffé med julstuk.
– Vi har haft en mängd olika evenemang under åren, bland annat en mycket annorlunda vigsel. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan åstadkomma, säger en entusiastisk Thorbjörn Holmlund som avslutning.