Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Nixins galler håller tjuven borta

Med sina designade inbrottsskydd ser Nixin AB i Nybro till att tjuvarna håller sig borta. Företaget använder modern laserteknik för att bearbeta stålet, vilket ger nya möjligheter vid formgivningen.
– Vi vill inte göra galler som gör att fönstren ser ut som ett fängelse, säger Lars Thanger, som driver Nixin tillsammans med hustrun Maria.

Bakgrunden till att makarna Thanger startade Nixin var att det hade skett ett antal inbrott i deras hemtrakter i Nybro. Lars, som sysslat en hel del med svets och smide, tillverkade egna galler till bostadens fönster och det ledde till att han även fick i uppdrag att göra galler till en granne.
– Vi insåg att det kanske fanns en marknad för inbrottsgaller och tillsammans med bekanta inom den lokala industrin började vi göra inbrottsgaller med hjälp av laser, vilket underlättar formgivningen, berättar Lars Thanger.
Nixin AB registrerades i februari 2013 och produktionen läggs idag ut på den lokala bearbetningsfirman Konrads i Nybro.
– Jag formgiver och mönstersätter gallren och sedan skär vi till det i laser. Under tillverkningens gång kan man gå in i produktionskedjan för att kontrollera kvaliteten.
Nixin vänder sig först och främst mot arkitekter för att komma in redan på projekteringsstadiet. Kunderna finns över hela Sverige och företaget har även kontakter med den norska marknaden.

Kombination av larm och galler
För att få det bästa skyddet mot inbrott rekommenderar Lars Thanger en kombination av larm och galler.
– Det bästa är att ha en fönsteryta som är larmad och galler på insidan. Det traditionella sättet är tyvärr att man monterar gallret på utsidan och då har tjuven all tid i världen att såga sönder gallret för att ta sig in.
Om man vill förstärka sitt skalskydd, men inte vill ha en ful fasad eller ha ett fönster som ser ut som ett fängelse är Nixins inbrottsskydd ett utmärkt alternativ.
­ – Man kan använda våra galler som en dekoration eller som en reklampost med sin logga infälld, säger Lars Thanger.

Ingen massproduktion
– Vi har inte stött på någon konkurrent som kan formgiva gallren som vi gör. Massproduktion av vanliga galler är inte intressant för oss. Vi vill nischa in oss med formgivningen för att göra mer eleganta galler med högre kvalitet.
Nixin marknadsför sig via sin egen hemsida och Facebook samt annonser i branschtidningen Byggfakta. I april deltog företaget i byggbranschens största mässa Nordbygg i Stockholm.
Sedan starten har Lars Thanger lagt ned mycket arbete på produktutveckling. Det har också varit ett gediget arbete att få godkännanden för olika säkerhetsklasser.
– Vår framtidsvision är att etablera oss ännu mer på marknaden så att vi kan börja anställa folk, framför allt design- och CAD-personal, säger Lars Thanger avslutningsvis.