Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Noas tar sig in på nya spännande marknader

I över 20 år har Noas Sweden i Tibro jobbat med inredning.
Vid sidan av inredningsproduktion har man sedan en tid tillbaka två olika affärsområden inom Solid Surface som man satsar hårt på:
Handfats- och personhygienslösningar till företag och köksbänkar till bostäder.

Solid Surface är ett porfritt kompositmaterial med hög slitstyrka och fördelaktiga hygienegenskaper. Materialet kan i utseende imitera naturliga material men med många fördelar som de naturliga materialen inte kan matcha.
Solid Surface tillverkas av mineraler, akryl och pigment. Materialet framställs i skivor som sedan bearbetas i produktion och vid installation.

Stora fördelar
Materialet togs fram av DuPont på 60-talet under namnet Corian® som är det mest kända Solid Surface fabrikatet.
– Det är ett mycket hygieniskt material med stor formbarhet och det går att reparera utan att det blir några skarvar. En stor fördel med materialet är att du inte behöver byta ut en hel produkt som fått skador, säger Andreas Kinell som är delägare i Noas.
– Istället reparerar du och på så sätt återställer nyskick – över tid en mindre investering än alternativen. 

På företagssidan har Noas fler produkter som är riktade mot hygien, på förskolor till exempel.
– Vi har utvecklat nya tvättrännor som ett alternativ till de rostfria tvättrännorna med vassa kanter som är vanliga idag, och vi jobbar även mot sjukvården och är med och utvecklar vaskar som ska användas i operationssalar och i vårdrum, säger Andreas Kinell.

Köksbänkar åt folket
På privatmarknaden jobbar Noas med köksbänkar i Corian® utan mellanhänder. Enligt Andreas Kinell vill man göra köksbänkar i Corian® till var mans egendom, tyvärr något som tidigare inte varit möjligt då köksbranschen jobbar med en affärsmodell som bygger på grossister, återförsäljare, kökskonsulter och andra typer av mellanhänder.
– Vi vill att marknaden ska vara tillgänglig till många fler än vad den är nu och eftersom vi jobbar helt utan mellanhänder kan man köpa köksbänken direkt av oss och på så sätt få ned totalkostnaden avsevärt.

Noas är annars mest känt för sina inredningsdetaljer i hotell, restauranger, butiker, SPA, bilhallar, skolor, idrottsarenor och liknande.
Företaget som började som ett snickeri har idag 6500 kvadratmeter tillverkningsyta i lokalerna i Tibro.

Torbjörn Arvidsson