Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Noras nya kreativa kvarter satsar för framtiden

Den som är intresserad av att etablera verksamhet i en unik industrimiljö från slutet av 1800-talet bör bege sig till Nora. Här erbjuds toppmoderna lokaler för produktions- och butiksverksamhet i hjärtat av en redan stark turistdestination.

Det kommunala bolaget Nora Fastigheter erbjuder spektakulära lokaler i Kvarteret Bryggeriet, ett industriområde från slutet av 1800-talet. Genom en omsorgsfull förvandling har det kommit att bli stadens kreativa kvarter. Här har flera konstnärer och hantverkare sin hemvist.

I somras togs de sista byggnadsställningarna bort. En del jobb återstår i den yttre miljön men nu är kvarteret helt tillgängligt för allmänheten. Under industritiden var området inhägnat och slutet, vilket gör att även Noraborna kommer hit på upptäcktsfärd, fastän det ligger väldigt centralt i den lilla staden.

Över 20 företag är etablerade i området. Den största attraktionen idag är de sommarutställningar som Nora Art arrangerar i det tidigare ölbryggerihuset. Ännu finns chans för några till att etablera sig här. Den gamla hagelpatronsfabriken som utgör hjärtat i detta kreativa kvarter innehåller en produktionshall på 500 kvm, kontorsvåning på cirka 275 kvm och en butikslokal på ungefär 130 kvm. Det finns även en ännu icke upprustad byggnad längs Hagbyån.

Bergslagen är känt för sitt kulinariska erbjudande med Grythyttan, Loka Brunn, och många fler aktörer inom Måltidsriket.

– NoraGlass är en stor besöksanledning till Nora, men nu vill vi även lyfta den gastronomiska nivån, så att man väljer att åka till Nora för att äta god mat också. Kvarteret passar utmärkt för aktörer inom upplevelse- och matindustrin. Ett brasserie är redan på väg att etablera sig i huset. Det är Måltidens hus i Grythyttan som ynglar av sig till Nora. Premiär för Nora Brasserie blir den 6 juni, berättar Jeanette Berggren, vd på Nora Fastigheter.

På Nora Brasserie kommer man även kunna köpa öl från mikrobryggeriet Nora Brygghus som också är etablerade i området.

Stort marknadsunderlag
Bergslagens turistströmmar och Kvarteret Bryggeriets unika miljö kombinerat med toppmoderna lokaler och en långsiktig
fastighetsägare, skapar goda förutsättningar för hyresgäster
att utveckla unika koncept som blir ekonomiskt hållbara
över tid, enligt Nora Fastigheter.

– Cirka en miljon människor når Nora inom 1,5 timme med bil, så det potentiella marknadsunderlaget är stort. Under sommarhalvåret blir det ännu större då Bergslagen är ett populärt område för sommarboende, förklarar Jeanette Berggren.

Nora har anor från 1700-talet och är en av Sveriges mest välbevarade småstäder. Den växande vurmen för lokalproducerade och högkvalitativa produkter har ökat intresset för Nora som turistdestination.

Förutom hantverket i Kvarteret Bryggeriet finns här som redan nämnts NoraGlass, men även en unik veteranjärnväg och småstadsidyll med stora kulturhistoriska värden att uppleva. Och varje år arrangeras en rad events.

– I juli firar vi Noradagarna med tivoli, musik, antikmässa, mat och dryck. I slutet av augusti är det dags för Noramarkén. Kulturrundan Ljusstråk lyser upp septembermörkret och julmarknaden hålls andra advent på stadens gamla innergårdar. Året om kan den modige gå i Maria Langs fotspår. Dessutom växer evenemangskalendern i Kvarteret Bryggeriet för varje år, avslutar Jeanette Berggren.