Ons 24 jul / År 42 / Nr 3 2024

Nordens häftigaste upplevelsebad

Peab skapar möjligheter för Västerås att utvecklas till en av Sveriges mest attraktiva boendekommuner med flera spännande bostadsprojekt på gång. Som om inte det var nog, Peab satsar även på att framhäva Västerås som en av norra Europas framtida upplevelsedestinationer. Här byggs nämligen Nordens mest nyskapande upplevelsebad, Kokpunkten.

Från minnesmärkt anläggning till modernt upplevelsebad – Peab blåser liv i Västerås gamla ångkraftverk. Det kommer återigen att sjuda av liv och rörelse innanför den hundraåriga byggnadens väggar när de första badgästerna får uppleva häftiga rutschkanor på totalt över en halv kilometer och på 14 meters fallhöjd i en föränderlig, spännande miljö som skapas med unika bild-, ljus- och ljudeffekter.

Bad i åtta våningar
Idag är det endast det yttre förutom vissa ovärderliga delar som finns kvar från det gamla ångkraftverket. Varsamt och bit för bit har stora delar av innanmätet av den anrika anläggningen monterats ned. För att få in modern teknik och lyckas med svåra installationer har avancerad 3D-projektering varit lösningen.
– Vi tar ut svängarna ordentligt när vi bygger bad i åtta våningar i ett byggnadsminnesförklarat hus. Att dessutom få in så mycket digital teknik är unikt, säger Håkan Östh, vd på Kokpunkten Fastighets AB, Peabföretaget som ansvarar för utveckling av både bad och framtida attraktioner i området.
– Badet kommer att bjuda på upplevelser utöver det vanliga. Med hjälp av ljud, ljus och bild skapas olika miljöer och klimatzoner, från tropisk djungel till ishavsmiljö. Vi har dessutom två unika egenutvecklade attraktioner som snart är på plats, avslöjar Östh.
Nu väntar installationer, inredning och intrimningsarbete innan badets höga valv och djupa bassänger kan fyllas av vatten, upplevelser och möten.

Visionen för Västerås stora upplevelsesatsning
Nu vänder Västerås staden mot vattnet. Mitt emellan de två nya bostadsområdena Lillåudden och Öster Mälarstrand sker en omvandling som kommer att ge Västerås möjligheten att fullt ut ta plats som en av Nordens mest attraktiva upplevelsedestinationer.
När Peab köpte fastigheten i slutet av 90-talet danades visionen för Västerås stora upplevelsesatsning. Planerna för framtiden rymmer utöver badet även hotell, mötesplatsför energifrågor, konferensanläggning och science center och Peab ser möjligheten att låta kraften från svensk industrihistoria löpa vidare in i framtida upplevelser och möjligheter. Med Kokpunkten har Västerås som stad alla förutsättningar att bli en välbesökt upplevelsedestination.