Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Nordic Mines driver ett av Nordens största guldprojekt

Den 16 augusti i år invigdes Nordic Mines guldgruva Laivagruvan i Finland. Den kraftigt expanderande finska gruvindustrin lockar spetskompetens från hela världen, nyfikenheten är stor just kring Laivagruvan som även med internationella mått mätt är ett stort projekt. Investeringskostnaden uppgår till ca 750 miljoner kronor och mineralreserven uppskattas till 870 000 ounce guld.

De finska gruvprojekten som Nordic Mines driver är framförallt inriktade på guld. Företaget arbetar med en högt uppsatt målsättning om att bli en av Europas ledande guldproducenter. Samtidigt har Nordic Mines skarpa miljömål där man strävar efter att bli en förebild för hur ett modernt och miljöeffektivt gruvarbete ska utföras.

Början på något stort
Det var amatörgeologen Pentti Jämbäck som upptäckte den första indikationen på guld i Laiva området redan 1980. Det var av en slump som han upptäckte att det glimmade till under snön på en av sina skidturer, och som nyfiken och hängiven amatörgeolog tog Jämbäck med sig en bit för att låta analyseras. Han misstänkte tidigt att fyndet var början till något stort. Det visade sig snart att det var mycket riktigt som Pentti antog att det var guld han hittat.
Outokumpu gjorde den första inmutningen innan Nordic Mines tog över för snart sju år sedan och genomförde en omfattande kartläggning av området. Undersökningen visade att Laivafyndigheten är en av de största guldfyndigheterna i Norden. Den 16 augusti i år, 32 år efter Jämbäcks upptäckt, invigdes gruvan officiellt.
Styrelseordförande Lennart Schönning uttryckte i samband med invigningen av gruvan att projektet inte skulle ha varit möjligt att genomföra utan det stöd som Nordic Mines har fått från myndigheter, Brahestads kommun, konsulter, banker och inte minst från engagerade medarbetare. Under invigningen belönades Pentti Jämbäck för sin upptäckt och fick ta emot både diplom och en check på 10 000 euro, han lär ha sagt att detta var ett av de stoltaste ögonblicken i sitt liv.

Internationell guldexpertis
Gruvnäringens expansion i Norden, och inte minst i Finland, lockar till sig expertis från hela världen. Dagen innan den formella invigningen av Laivagruvan utsågs Paul Wright, VD för Eldorado Gold, till ny styrelsemedlem i Nordic Mines. Med över 30 års erfarenhet av att utveckla och driva guldgruvor både i dagbrott och under jord över hela världen tillför Paul Wright nyckelexpertis för att vidareutveckla Nordic Mines verksamhet i Laivagruvan.
– Det är alltid en utmaning att få igång produktionen i en ny gruva, men Laivagruvan har en god potential med en mineralreserv på 870 000 ounce guld, infrastrukturen på plats och produktionen inledd, säger Paul Wright.
Kanadensiska Eldorado Gold blev i juli 2012 storägare i Nordic Mines genom en riktad emission. För närvarande har bolaget sju gruvor i drift, två under uppbyggnad, fyra utvecklingsprojekt, ett utbyggnadsprojekt och ett omfattande prospekteringsprogram. Eldorados mål är att producera 1,7 miljoner ounce guld 2016.

Spännande projekt med stor potential
Tom Söderman axlade ansvaret som chef för Laivagruvan i juni i år. Tidigare har han bl.a. varit ansvarig för Bolidens gruva i Garpenberg. Efter många år i väletablerad gruva så anser Söderman att det är oerhört spännande att ta itu med det nya projektet i Laivagruvan som har en så pass stor potential.
– Guldfyndigheten är bland de dokumenterat största i Norden, den moderna och miljöanpassade anläggningen är byggd enligt väl beprövad teknologi och vi har en fantastisk kunskap bland medarbetarna, säger Tom Söderman.