Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Norrlands mittpunkt

Malå är i invånarantal mätt en av Sveriges minsta kommuner. Trots det är Malå i många avseenden hela Norrlands mittpunkt. Den lilla kommunen i Västerbotten ligger nämligen i ett av norra Europas mest intressanta mineralfält för utvinning av koppar, zink och guld. Malå är dessutom en stor skidort, hit kommer skidentusiaster från hela Norden. Och för att inte glömma de genuina värden som kommunen har i form av service och naturskönt boende.

Malå har allt och lite till. Tänk att kunna ställa bilen och nå all tänkbar service på gångavstånd. Och efter ytterligare några minuter stå mitt i pisten. Det är möjligt i Malå, som lever på sin småskalighet som främsta attraktion och konkurrensmedel.
– Vi erbjuder en stor frihet genom vår småskalighet. Många kustbor söker sig hit tack vare vår goda service, allt som man kan tänkas behöva finns här och allt är inom gångavstånd. Det kallar vi hållbarhet, att inte behöva oroa sig för långa transporter och var man ställer bilen, säger Malås kommunchef Jim Lundmark med påtaglig stolthet i rösten.
Jim Lundmark bor själv i Adak, en by utanför Malå, sedan många år.

Växande intresse för Malå
Namnet Malå kommer från det samiska Máláge. I Malå finns landets sydligaste skogssameby och rennäringen är en viktig näringsgren för hela regionen. Inom trä- och skogsindustrin finns ett modernt sågverk med hyvleri och ett flertal företag som förädlar trä.
Eftersom Malå ligger i anslutning till ett av norra Europas största mineralfält växer intresset för att bo i kommunen och pendla till prospekteringsplatsen.
– Vi har många möjligheter, vår största utmaning är bostadsbrist. Det finns inga lediga lägenheter i Malå, vi är i behov av att bygga ut och arbetar nu för att göra det möjligt, upplyser Jim Lundmark.
Malå har också goda kommunikationer längs väg 370 cirka 13 mil från Skellefteå. Inom en radie av 12 mil finns tre flygplatser.

Tillgänglighet och enkelhet
Malå är en även fantastisk skidort och utgör ett nära alternativ bland annat för kustbor.
– Malå är attraktivt även för våra finska och norska grannar. Mitt i Malå har vi Tjamstabackarnas skidanläggning, längdskidspår, ishall, fotbollsplan, sporthall och badhus. Mitt i centrum ligger också Malå hotell och Skicamp. Allt är samlat på ett ställe och det tror jag lockar många – tillgängligheten och enkelheten, poängterar Jim.
För den jakt- och fiskeintresserade erbjuds också stora möjligheter i Malå.
– Jag vill påstå att vi verkligen har allt. Vare sig det gäller arbete, boende, samhällsservice, rekreation eller friluftsliv så finns allt på nära håll. Vi kan konkurrera med vår litenhet – det är vår främsta styrka, avslutar Jim Lundmark.