Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Norrländsk mattradition när den är som bäst

Våren har precis landat i Swedish Lapland. Vid kusten, och utanför Bistro Norrlands panoramafönster, känns islossningen plötsligt väldigt nära. Innanför fönstren, i restaurangens hjärta, pågår febril aktivitet inför kvällens menybyte.

Bistro Norrland har med hjälp av några enkla principer lyckats bygga ett framgångsrikt varumärke och populärt vattenhål för både Lulebor och tillresta besökare. Norrländsk mattradition förenas med bistroinfluenser i en fantastiskt hemtrevlig och snygg restaurang. Mixen av lokala råvaror och kärleksfullt hantverk lockar en bred publik och tilltalar såväl kompisgäng, förälskade par som teaterbesökare och större sällskap.
– Jag tror det är lätt att känna sig välkommen hos oss. Vi vill locka våra gäster att prova nytt och mixa mat och dryck, därför är nivån på servicen jätteviktig. De som arbetar i matsalen är fantastiskt duktiga på att balansera en avslappnad attityd med kunnande, och det får många gäster att känna sig trygga och bekväma, berättar Fredrik Sidevärn, en av restauratörerna bakom Bistro Norrland. Han, liksom sina partners; Mattias Elfmark och Magnus Blomkvist, arbetar i den dagliga driften och smittar av sitt engagemang bland medarbetarna.

Lokal prägel
Kvaliteten på råvarorna är grunden i den vällagade maten som serveras på Bistron Norrland, och så långt som möjligt kommer de från Norrländska gårdar. Att satsa på miljötänk genom lokala råvaror bidrar också till att skapa medvetenhet hos gästerna, särskilt tillresta besökare, om det fantastiska utbudet av råvaror i Swedish Lapland. En annan viktig del i konceptet är att kunna erbjuda gästerna kvalitativa matupplevelser till en rimlig prisnivå, en utmaning som sporrar trion.
– Vi vill gärna bidra till att fler går ut oftare och äter på restaurang, det är en av anledningarna till att vi valt en prisnivå som tilltalar en bredare målgrupp. Vi vill att våra gäster ska känna att de verkligen får valuta för pengarna – och gärna överraska med det där lilla extra, säger Fredrik.

På vinlistan trängs många viner på glas och bland ölsorterna finns ännu fler spännande varianter att prova. Som gäst på Bistro Norrland har du mycket att välja på och kan du unna dig att testa olika smakkombinationer. Menyn byts fem gånger per år, så även stamgästerna får gott om variation. Inför sommaren är det dags för ännu ett menybyte, och då börjar den kanske bästa tiden för restaurangen som ligger vid kajen i Luleås Norra Hamn. Då bjuder uteserveringen på stans bästa utsikt och förtrollande midnattssol. Detta ackompanjeras perfekt av det bästa trakten har att erbjuda i form av förstklassig mat och passande dryck på äkta norrländskt vis.